Nadbiskup Hoser: Međugorje je u rangu Lourdesa i Fatime

Međugorje je mjesto svjetske važnosti i njegova poruka namijenjena je cijelome svijetu. To je jedna od poruka iz intervjua apostolskog vizitatora za župu Međugorje mons. Henryka Hosera najnovijem broju “Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskog”, kojega izdaju franjevci konventualci.

Međugorje nema svoje značenje samo za ovaj dio Europe, nego i za cijeli svijet. Međugorje je međunarodno mjesto čija je poruka usmjerena čitavome svijetu. Njegovo postojanje i nastajanje u ovom dijelu Europe je vrlo simbolično jer je ovaj dio svijeta gotovo uvijek u povijesti bio izuzet od mira. Tijekom stoljeća, mogli bismo reći, ova zemlja je uvijek bila zemlja mučenika. Na ovom području je jedan mozaik naroda, jezika i kultura. Smatram kako je poruka mira, koja je ovdje u Međugorju središnja, namijenjena cijelome svijetu, rekao je mons. Hoser te je stavivši Međugorje u rang s Lurdom i Fatimom, prenosi Vecernji.ba.

Po pitanju međunarodne fenomenologije, tu su vrlo slični. To su sigurno tri najveća hodočasnička mjesta. Ovdje imamo dva i pol milijuna hodočasnika godišnje. Prekrasno je bilo vidjeti i Festival mladih na kojemu sam bio i sam prisutan, a na kojem je bilo prisutno 30.000 mladih iz 72 države. Dolaze mnogi mladi i iz Republike Hrvatske. Slijedeće godine je trideseti put.

Osim toga, to su tri marijanska svetišta koja pozivaju na pokoru i obraćenje te na molitvu krunice. Lourdes je veliko svetište utemeljeno na dogmatskoj istini o Bezgrešnom Začeću i progovara nam o identitetu Majke Božje. Fatima nam daje pogled na suvremenu povijest svijeta, onu trenutnu, aktualnu kao i na buduću. Ovdje je istaknut govor o miru kojega svijet itekako treba te je također vrlo aktualan. Između ova tri hodočasnička mjesta postoji svojevrsna duhovna solidarnost i povezanost, rekao je mons. Hoser uspoređujući Međugorje s Lurdom i Fatimom.

On kao najvažniju karakteristiku Međugorja ističe “snagu milosti”.

Jer Međugorje nije neka impozantna struktura koja oduševljava svojom veličinom. To je jedna jednostavna župa. Snaga milosti koja se osjeti ovdje, snaga Božje riječi koja se ovdje navješta čini nas svjedocima mnogih radikalnih obraćenja koja se ovdje događaju. Međugorje je postalo ispovjedaonica svijeta. Ispovjednici ispovijedaju na skoro svim jezicima, rekao je mons. Hoser, a na upit o ukazanjima rekao je kako Crkva još nije izrekla svoj službeni stav i pravorijek.

Stav Crkve je trenutno: pričekajmo i vidjet ćemo. Općenito gledano, poruka mira koja izvire iz međugorskog fenomena, uvijek vrijedi. Kraljica mira – naslov Majke Božje koji je ovdje prisutan, postoji i u Lauretanskim litanijama, dakle daleko u povijesti, objasnio je mons. Hoser, dodavši kako je vrlo zadovoljan životom s fratrima u Međugorju, najvjerojatnije zato što je i sam redovnik palotinac.

Fratarsko bratstvo u kojem živim je vrlo otvoreno i jako radosno obasuto pravim franjevačkim duhom. Jako sam zadovoljan, rekao je Hoser, dodavši kako u Međugorju osjeća njegov specifičan mir.

Ovo je vrlo mirno područje. Narod je jako otvoren i radostan, nasmijan. Vidi se to i osjeti se taj duh, rekao je Hoser, a na pitanje o pritužbama na brojne trgovine i hotele u Međugorju, odgovorio je kako su oni izvan svetišta i Crkva na to nema utjecaja.

Uostalom, hodočasnici koji ovdje dolaze negdje moraju spavati, jesti, oprati se itd. Što se tiče trgovina, impresivno je vidjeti raznolikost ponude suvenira, veća je nego u Lourdesu. Na svakom mjestu se može nabaviti neka uspomena, istaknuo je Hoser.

Na pitanje o stavovima pape Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franje o Međugorju rekao je “postoji kontinuitet”.

Papa Ivan Pavao II. pratio je razvoj situacije. Relativno kratak pontifikat Benedikta XVI. bio je vrlo naklonjen Međugorju. To je i pokazao osnivanjem Međugorske međunarodne komisije. I na kraju, papa Franjo čini najveći korak slanjem ovdje svoga predstavnika. Papa Franjo želi razviti pastoral u Međugorju i time potvrđuje vrijednost ovoga mjesta, objasnio je mons. Hoser, a za plodove Međugorja rekao je kako su vidljivi, a osobito obraćenja “putem sakramenata”.

Postoje stariji ljudi koji su se jednom u životu ispovijedali i to kod Prve svete Pričesti ili kod primanja sakramenta Potvrde, a ovdje su se ispovijedali nakon 40 ili više godina te promijenili svoj život. To je spektakularno. Drugi plod je svakako ponovno otkrivanje, ne samo sakramentalnog blaga, nego i Riječi Božje.

Ovdje se jako puno daje truda oko kateheze. I ja sam imao jednu katehezu za vrijeme trajanja Festivala mladih o Postanku čovjeka. Kao treći plod Međugorja bih istaknuo mnoga djela ljubavi – putem karitasa, skrbi za siromašne, ljude s ruba društva i sl. Sve je to ovdje vrlo uravnoteženo i jednako zastupljeno: vjera i djela. To čini Međugorje posebnim mjestom, rekao je Hoser, a na pitanje koliko je važna potvrda autentičnosti ukazanja s obzirom da dobri plodovi Međugorja već postoje, rekao je kako „sva priznata ukazanja potvrđuju nauk Crkve“ i “ne izmišljaju ništa novo”.

Sadržaj vjere se ne mijenja. Slično je bilo i u Lourdesu. Četiri godine nakon potvrde dogme o Bezgrešnom Začeću, dogodila su se ukazanja. Čini mi se da su sva velika ukazanja ponovni poziv za vraćanjem evanđeoskoj poruci i aktualizacija evanđeoske poruke. Što se tiče samih ukazanja, potrebno je, kako sam već istaknuo, sačekati i vidjet ćemo. Odgovor ćemo sigurno dobiti, rekao je međugorski vizitator.

(www.jabuka.tv)

12 komentara

 • Dobro je netko jednom rekao, Medjugorje je, ili najvece Bozje cudo ili najveca sotonska laz. Ja pak vjerujem u ovo prvo. Cudo!

 • Sto kaze Ratko na ovo.? Koi je teror vrsio nad svecenici,a zabrane izdavao da se dole ide jace je stegovne postupke vrsio od udbe i komunjara. E moj Ratko sto sad kako povratit fratre koje si otpustio kao narodu se ispricat za zabrane hodocasca u Medjugorje. Kako svecenicima reci oprostite pogrjesio sam kao Biskup. To je najmanje sto bi mogli uciniti Biskupe moj. Bog vas blagoslovio.

  • Zasto bi se ispricavao? To je njegov stav, valjda on kao biskup i kao itekako obrazovan covjek (za razliku od Vas) u svojoj ”struci” moze i smije nesto reci na tu temu. Ne kazem da je biskup Peric u pravu, mozda je, mozda nije, vrijeme ce pokazati, ali ovaj narod ovdje ima tu upornu i pokvarenu tendenciju gdje smatra da su oni uvijek u pravu, i ako im se ne svidja sta biskup misli ili kaze, sta papa misli ili kaze, oni to jednostavno zanemare i zive u nekom svom zamisljenom filmu. Zato i je puna Hercegovina razrijesenih fratara koji i dalje obnasaju sakralne duznosti. Gdje to ima molim te lijepo? Ako si pripadnik katolicke crkve tu si da postujes stav biskupa svoje provincije i naravno stavove pape kao poglavara Crkve.
   Podsjetiti cemo takodjer da je sluzbeni stav Crkve oko tih ukazanja i svetista, cak i priznatih, kamoli nepriznatih, da nijedan Katolik NIJE duzan vjerovati u nadnaravne pojave i ukazanja. Dakle, to je od osobe do osobe, ali biskup Peric NIJE po stavu Crkve nista manji vjernik od mene, tebe ili nekoga desetog zato sto smatra da je u Medjugorju posrijedi nesto drugo osim autenticnih ukazanja.

 • Crkvo moja, draga Crkvo moja, puna rana.
  Tužno i bolno.
  Kako je teško priznati da se Boga nije slušalo neslušanjem našega Biskupa.
  Biskup-Papa-Bog..
  Nema drugog puta pa zvao se on i Međugorje.
  Nema.
  Što je Biskup zabranio nekad vrijedilo je kao da je to Bog zabranio.
  Staje više ovo!
  Mladifest nikad nije bio dozvoljen od mjesnog Biskup, nikad.
  Temeljac mu je bio neposluh Biskupu, Svetoj Stolici, Bogu.
  Šta sad!
  Nije narod kriv već oni koji su trebali prednjačiti u poštovanju i ljubavi pa i kroz teški posluh.
  Siroti naš narod.
  Milosrđe dobri Bože, milosrđe.

  • Ovo gore gdje ste naveli:
   Biskup-papa- Bog
   Na prvo mjesto ide Bog zatim ih redajte kako hoćete. I bez rasprave! Doći će vrijeme i sve cemo vidjeti. Što je dobro a što ne! Što vise pričamo i sudimo udaljujemo se od Dragoga Boga.

 • Isus je rekao tko vas sluša mene sluša.
  Tko razumije ispravno poslušnost dužan je slušati Pastira, Poglavara osim ako se ne radi o grijehu.
  Dakle može, Bog na prvom mjestu, koji kaze Apostolima, a to su Biskupi danas, tko vas sluša Mene sluša.
  Evo to je to.
  Bijaše poslušan do smrti na križu.
  I tako nas spasi od pakla.
  Poslušnost je veća od svega. Ravna ljubavi. Najveći Mladifest našega Spasitelja Isusa koji je za nas umirao na križu. Gdje će biti Mladifest u Međugorju, Širokom ili u Mostaru itd. nije bitno samo neka je prošao kroz posluh Pastira.
  Tu je sva bit.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.