Nadbiskup Gallagher stigao u BiH, posjetit će Mostar i Međugorje

U četvrtak u popodnevnim satima u sarajevsku zračnu luku stigao je tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice, nadbiskup Paul Richard Gallagher, koji će do 20. ožujka boraviti u BiH.

Tijekom posjeta imat će susrete s državnim i crkvenim predstavnicima te poglavarima drugih crkava i vjerskih zajednica i slaviti svete mise u biskupijskim sjedištima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru. U pratnji mons. Gallaghera stigao je mons. Janusz Stanisław Błachowiak iz Državnog tajništva Svete Stolice, javlja KTA.

Nadbiskupa Gallaghera u zračnoj luci su, osim pomoćnika ministarstva vanjskih poslova za vanjske poslove Ljube Grkovića, dočekali dopredsjednik Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolita vrhbosanski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, te otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco i generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Nadbiskup Vukšić je poželio dobrodošlicu mons. Gallagheru u Sarajevu i Bosni i Hercegovinu.

Zajedno su se prisjetili boravka mons. Gallaghera u Sarajevu kada je, kao stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe, sudjelovao na plenarnom zasjedanju predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija. Tom prigodom dr. Vukšić je kao profesor bio prevoditelj na spomenutom susretu. Nakon toga zasjedanja tadašnjeg predsjednika BK BiH mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki, poslao je mons. Gallagheru 5. listopada 2002. i pismo zahvale te preporučio “ratom pogođenom Crkvu u BiH u njegove molitve i bratsku solidarnost”.

Tijekom popodneva nadbiskup Gallagher susreo se s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković i suradnicima.

Foto: MVP BiH

Nakon kraćeg susreta s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom u prostorijama Apostolske nuncijature, nadbiskup Gallagher je u 18:00 sati predvodio euharistijsko slavlje u katedrali Srca Isusova u zajedništvu s nadbiskupom Vukšićem.

U petak, 18. ožujka, tajnik za odnose Svete Stolice s državama bit će u kurtoaznom posjetu predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tageltiji, članovima Predsjedništva BiH, te članovima Kolegija Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon toga posjetit će sarajevsku Vijećnicu gdje će kratko susresti i gradonačelnicu Benjaminu Karić, a zatim prošetati Starim gradom do Nadbiskupove rezidencije gdje će imati ručak s vrhbosanskim nadbiskupom Tomom Vukšićem.

Planirano je da mons. Gallagher u popodnevnim satima krene ka Banjoj Luci gdje će najprije u Ordinarijatu imati neformalni susret s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, a potom će u 18:30 sati slaviti svetu misu u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure.

Nadbiskup će se u večernjim satima vratiti u glavni grad BiH, javlja KTA.

U subotu, 19. ožujka, u jutarnjim satima na svetkovinu sv. Josipa nadbiskup Gallagher najprije će se u zgradi nuncijature susresti s vjerskim poglavarima u BiH (nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski u miru Vinko kard. Puljić, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus i Jakob Finci), a potom obići Migrantski kamp Ušivak za koji je i papa Franjo još 2020. donirao novac, a u kojemu aktivno djeluje i Caritas BiH.

Zatim će se gost iz Vatikana zaputiti u Mostar, gdje će u Ordinarijatu najprije imati neformalni susret s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem i gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem, a potom će se susresti s biskupima Biskupske konferencije BiH.

Svetu misu slavit će u mostarskoj stolnici Marije Majke Crkve u 18:00 sati, a prenoćit će u zgradi Biskupskog ordinarijata u Mostaru.

U nedjelju, 20. ožujka mons. Gallagher će u jutarnjim satima u Ordinarijatu slaviti privatno svetu misu, a zatim otići u Međugorje gdje će se susresti s mons. Aldom Cavalliem, apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje i pozdraviti provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteku.

Planirano je da nadbiskup nešto prije podne završi svoj posjet Bosni i Hercegovini te se automobilom zaputi ka Splitu odakle će se zrakoplovom vratiti u Rim.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Oćekujemo znaćajan napredan blagosov i zagovor u svezi hrvatskoga ćovjeka, naroda i ćovjećanstva, vezano za neformalne susrete u Ordinarijatima općenito, a tu smo ako bude trebalo pogurati naprijed, koliko je to politićki umjesno i mogućno, ukoliko se to i ukaže za zgodno i prigodnim kao takovo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.