Nadareni matematičari dobivaju prvi centar izvrsnosti u Grudama

Za darovite učenike u svijetu osigurani su najbolji uvjeti za rad i razvoj jer ipak na mladima svijet ostaje, međutim, u BiH, daroviti učenici često ostaju po strani, a okolina ih često ne shvaća. Ipak to bi se u Grudama uskoro trebalo promijeniti.

Stoga nije iznenađenje što mnogi nakon završetka ili osnovne ili srednje škole svoju budućnost vide negdje vani i postaju kvalitetan kadar neke druge zemlje. Međutim, jedna od županija u BiH koja je odlučila mijenjati stvari i graditi društvo na mladim i kvalitetnim kadrovima je ŽZH, piše Večernji list BiH.

Put uspjeha

Uz projekte, natjecanja i aktivnosti, koje imaju za cilj osnažiti mlade na njihovu putu prema obrazovnim, a kasnije i svakim drugim uspjesima, ŽZH planira osnovati i centar izvrsnosti. Ovoga mjeseca Ministarstvo obrazovanja znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a, na čelu s Ružicom Mikulić, organiziralo je sastanke s predstavnicima Odjela za obrazovanje Splitsko-dalmatinske županije.

Upravo su kolege i susjedi iz Dalmacije dali određene smjernice dužnosnicima u ŽZH-u koji već dulje vremena pripremaju projekt koji će ići u smjeru omogućavanja što boljih uvjeta rada talentiranim učenicima, a koji tijekom nastave ne mogu naučiti sve što bi željeli. Na tom sastanku osobe iz Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s voditeljem Ivicom Zelićem, objasnili su na koji način djeluje centar u SDŽ-u.

Cilj osnivanja jednog takvog centra u ŽZH-u je prepoznati i vrednovati darovite učenike, buduće istraživače i nositelje sveukupnog društvenog razvoja te im omogućiti razvijanje njihove darovitosti u skladu s potrebama na najvišoj mogućoj razini.

Upravo je to za Večernji list potvrdila i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a Ružica Mikulić.

Cilj osnivanja centra izvrsnosti bio bi poboljšanje kvalitete obrazovanja. Redovita nastava je u svojim temeljnim postavkama usmjerena na prosječne učenike. Za sve učenike kojima treba nešto dodatno potrebno je osigurati dodatne oblike obrazovanja kako bi svi učenici mogli ostvariti svoje potencijale. Naime, učenici koji ostvaruju slabiji uspjeh u učenju, imaju mogućnost pohađanja dopunske nastave koja se redovito organizira u skladu s mogućnostima škola. Izvrsni i daroviti učenici nemaju takve mogućnosti, kazala je Mikulić.

Vremenski okviri

Osnivanjem centra izvrsnosti stavili bi izvrsne i darovite učenike u ravnopravan položaj s ostalim učenicima u pogledu omogućavanja obrazovanja u skladu s njihovim sposobnostima, od čega cijeli obrazovni sustav ima koristi, istaknula je ministrica Mikulić.

Na pitanje o mogućem terminu, kada bi centar mogao zaživjeti kazala je:

Što se tiče vremenskih okvira za osnivanje ovakvog centra u ŽZH-u, planirali smo da prvi počne s radom početkom školske 2019./20. Za početak je planiran centar iz matematike koji bi bio u Grudama. Trenutačno smo u fazi pronalaženja donatora koji bi nam pomogli zatvoriti financijsku konstrukciju rada centra, istaknula je ministrica Mikulić.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Čuj u Grudama, pa koliko takvih učenika ima u Grudama pa treba političiti i odluku o mjestu donijeti sukladno partijskim odlukama KPJ koji je po tom pitanju i bio centar izvrsnosti u Grudama.

  • Svaka škola mora imati po jedan razred ovakvih učenika i treba im posvetiti veću pažnju, a ne puštati ih vani kada drugi rade kontrolne i popravljaju loše ocjene. Izvrsni učenici se u postojećem školskom sustavu uništavaju umjesto da se njima posveti veća pažnja. Kakav centar u Grudama, svaka seredina/škola mora imati takac centar.

  • Ova ideja zvuči pozitivno ….Ali dotična ministrica , iako i sama profesorica matematike, nije pokazala dosad apsolutno nikakav interes za nadarene učenike naše županije. Širokobriješka gimnazija iz godine u godinu postiže odlične rezultate na Federalnom natjecanju iz matematike svih škola u BiH sa hrvatskim nastavnim planom i programom. Zašto su uspješni? Pa zato što se dodatno radi s njima. Kad je uvažena ministrica barem pozvala na razgovor te učenike , ali i profesore koji očito odrađuju dodatnu nastavu besplatno ???? Baš nikada.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.