Na više od 640 optužnica Tužiteljstva BiH nalaze se i Gotovina, Kotromanović i Krstičević

Hrvatska ne može i, prema užurbanim reakcijama cijeloga državnoga vrha, neće prijeći preko uhićenja desetorice Hrvata, bivših pripadnika HVO-a, u Orašju, a kojima je jučer određen jednomjesečni pritvor. Premda se ne može miješati u pravosudne procese unutar BiH, Hrvatska ne može ni stajati po strani s obzirom na to da je riječ o hrvatskim državljanima i, prema indicijama, u većem dijelu o političkim optužnicama, piše Večernji list.

Već sama brojka Hrvata, bivših pripadnika HVO-a, ali i HV-a, koje je Tužiteljstvo BiH obilježilo kao osumnjičene i potencijalne počinitelje ratnih zločina, dovoljna su indicija o kakvim je optužnicama riječ. A ta je brojka ogromna – više ih je od 640!?

Koje su smjernice?

Osim brojke, frapantno je da se na tim optužnicama nalaze i neki od najpoznatijih generala, vojskovođa i heroja pobjedničke Hrvatske vojske, poput generala Ante Gotovine, ali i bivši i aktualni ministri Ante Kotromanović i general Damir Krstičević. Krstičević, sada potpredsjednik Vlade i ministar obrane, vodi se kod Tužiteljstva BiH u slučaju mogućih ratnih zločina na području Jajca i Donjega Vakufa.

U objašnjenju predmeta navodi se počinjenje “ratnoga zločina prema čl. 173. KZ BiH i 175. KZ-a, protiv civilnoga stanovništva i ratnih zarobljenika”. Riječ je o “ubojstvu najmanje 32 civila i najmanje 9 vojnika vojske RS”, stoji u tom dokumentu. Slične optužnice, koje to još formalno nisu jer – barem zasad – nisu aktivirane, odnose se, prema svemu sudeći, i na Gotovinu i Kotromanovića. I oni već godinama znaju da su “obilježeni”, kao i stotine drugih hrvatskih časnika.

Prema podacima informiranih krugova, gotovo svi od 640 navedenih Hrvata znaju da su mogući cilj akcija Tužiteljstva BiH. Dio njih se već bio preselio u Hrvatsku, preveli su činove u HV, smjestili se, neki dobili stanove i doveli obitelji.

No, dio ugroženih i dalje živi u BiH. I što sad? Procjene su da se ovdje dobrim dijelom radi o tzv. političkim optužnicama, no ima i onih koje počivaju na prikupljenim dokazima. S obzirom na to da ta “igra” između država, politika i s konkretnim ljudima traje već 20-ak godina, hrvatska državna politika trebala bi ići u smjeru pritisaka na BiH da se napokon odijele prave od političkih optužnica. Problem je i to što sigurnosno-obavještajne službe od prijašnjih, ali i aktualnih vlasti nisu dobile smjernice što strategijski učiniti. Treba li RH “evakuirati” sve “obilježene” i zajedno ih s obiteljima preseliti u RH?

– To bi bilo baš prema željama onih koji potiču iseljavanje Hrvata iz BiH – tvrdi jedan od državnih službenika.

Veći problemi s tim optužnicama počeli su kada je bivši glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić 2013. potpisao protokol o suradnji s Tužiteljstvom BiH kojim je istražiteljima BiH dopušten ulazak u arhivu HVO-a. Ta je arhiva, naime, potkraj devedesetih prebačena iz Mostara u Zagreb. Kako je došlo do toga potpisivanja protokola ostaje tajna, no znalci tvrde da DORH nije uvijek “umrežen” u ostvarivanje državne politike RH.

Arhive su, dakle, otvorene u vrijeme SDP-ove Vlade, no nakon što je tadašnji premijer Zoran Milanović upozoren što se događa, tvrde insajderi, nakon nekoliko mjeseci arhiva HVO-a je zatvorena ne samo istražiteljima iz BiH nego svima, da bi u lipnju 2015. Milanović i javno kazao kako “nakon 20 godina političke optužnice dopustiti nećemo… Upozoravam, prije svega susjede (BiH) da gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao”. Slijedila je Vlada Tima Oreškovića, ali nikakvu akciju oko optužnica nije poduzeo ni Karamarkov HDZ, ni Most.

Plenkoviću u miraz

Vlada Andreja Plenkovića sada je dobila sav taj “miraz”. Plenković je u BiH obznanio domaćinima da planira na prvoj zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara BiH pokrenuti pitanje zatvaranja političkoga dijela optužnica. Odgovor koji je dobio od političkoga lidera Bošnjaka Bakira Izetbegovića ne ohrabruje.

– Plenkovićeve inicijative o ustavnom jačanju položaja Hrvata u BiH nailaze na otpor onih koji žele nastaviti puzajuće promjene Daytona koje je poduzimala međunarodna zajednica pod, uglavnom, pritiskom bošnjačke strane – kaže jedan hrvatski diplomat te dodaje: – Hrvatski državni vrh preko ovoga ne da ne smije prijeći, nego je ovo za RH najpresudniji trenutak nakon potpisa Daytona 1995.

U vrhu Vlade i na Pantovčaku pokazuju krajnju zabrinutost događajima. Vlada održava krizne sastanke, pozvan je i šef SOA-e Daniel Markić, a predsjednica najavljuje sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost. Zatražila je izvješća službi “da vidimo je li netko u Hrvatskoj imao neke informacije i pritom ništa nije poduzeo, i zašto mi kao politički vrh nismo obaviješteni”, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović, prenosi Večernji list.

Predsjednica objašnjava da je cilj ne narušiti odnose s BiH, ali Hrvatska će čvrsto inzistirati na ostvarivanju slova Daytona o jednakopravnosti svih naroda u BiH.

– A to nitko ne treba tumačiti kao nekakav zahtjev za trećim entitetom… Tražimo jednaka prava za sva tri naroda i u tome ćemo biti iznimno odlučni i iskoristiti sve bilateralne kanale i sve međunarodne veze i kanale, kaže predsjednica.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Ja san i sam bijo dobrovoljac i sad mislin da nas sve triba pozatvarat jer smo imali povjernje u HDZ i vidi sta nam se desi. Ko ce ikad vise uzet pusku uruke kad nas ovako sramote da smo svi zlocinci. Sto covic neizade iz vlasti i rekne dosta toga vise. A on in se uvlaci samo da njega nediraju. Ja znan ovo na bilo koji nerd ja uziman djecu i u Njemacku pa ti Covicu pusku uruku i na liniju.

  • nema tu velike filozofije. Hrvatska mora uzvratiti na isti način i prema srbima i prema muslimanima.Proglasit ukidanje abolicije i jurusdikciju provest na svojem teritoriju i koji god prijeđe hrvatsku granicu a da se borio protiv hrvata u Rh ili u BiH-odmah uhititi i gotova priča. Pa kom opanci kom obojci, Voda je došla do grla i hratska država mora uhićivati kao članica EU, e , one koji su okrvarili ruke o hrvatski narod bilo u Hrvatskoj bilo u Bosni i Hercegovini-
    Takvih ima na obe strane i među muslimanima i među srbima na tisuće. Dakle, samo po zakonu,opleti sve one koji se digli oružje na Hrvate i koji su nam rušili crkve i po Hrvatskoj i po Bosni. Tako i nikako drugačije s njima .

  • Tužiteljstvo BiH je skupina kriminalaca, četnika i balija, redom kurvinih sinova u službi velikosrpskih i velikomuslimanskih gazda. Hoćemo pravdu, Treći entitet i ravnopravnost.

  • Čović je izrazio zabrinutost ali za kladionice i vlasnike kladionica a ne za branitelje,tako i presj.Federacije Marinko Čavara.Ovo nije njihov problem,samo me zanima gdje je priopćenje udruge veterana HZ-HB-ne,njenog presjednika Nikice Tomića,presjednika Hvidre,presjednice poginulih branitelja HVO-ne,gdje su generali HVO-ne ima ih 20,gdje je priopćenje. Ako ove udruge,čelni ljudi ovih udruga ne daju podršku ovim zatočenim braniteljima,časnicima iz Orašja onda je sve jasno,tko ih kontrolira,zašto su tu i u čiju svrhu postoje i djeluju. Tužno,žalosno i jadno.Sramite se gospodo funkcija koje obnašate i novaca koje trošite i dobivate za svoj rad.

  • moj čoviću disi sad.ako imaš imalo morala moraš izići iz vlasti i svi hrvati u sarajevu ali nećete jer ko je god otišo u sarajevo dobija 5 i više tisuća maraka a branitelje hrvate tvoji drugovi hvataju tj.dodik i bakir.čoviću zvat će te dodik vrlo brzo opet u banja luku pa se dogovorite koga ćete sljedeći put hvatati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.