Na ulici ispred Bijele kuće ispisano “Black lives matter”

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je, prkoseći predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, preimenovala Trg Lafayette blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u “Black Lives Matter Plaza”, odnosno trg “Crni životi su važni”.

Gradonačelnica Bowser preimenovala je Trg Lafayette, smješten sjeverno od Bijele kuće, a koji je postao glavno okupljalište često nasilnih prosvjeda protiv policijske brutalnosti.

Pripadnici saveznih snaga u ponedjeljak su nasilno i suzavcem rastjerali mirne prosvjednike iz tog područja kako bi se Trump uslikao s Biblijom ispred crkve koju su oštetili prosvjednici.

Bowser je u pismu predsjedniku napisala da zadnjih dana nije bilo novih uhićenja te je zatražila da postrojbe napuste “naš grad”.

Washington kao glavni grad ima poseban autonomni status te nije dio niti jedne savezne države, a niti sam nije država, zbog čega savezna vlada ima značajan utjecaj i moć u tom gradu.

Bowser je također angažirala umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom “Black Lives Matter” (Crni životi su važni) u žutoj boji, uz zastavu grada. Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih prometnica.

Međutim, lokalna podružnica pokreta “Black Lives Matter” kritizirala je potez kao skretanje pozornosti od zahtjeva za smanjenjem proračuna lokalne policije, dok prosvjednici širom zemlje ističu isti zahtjev.

Black Lives Matter, znači uskratite policiji sredstva, napisala je ta skupina na Twitteru.

Donald Trump je rekao za gradonačelnicu da je “nekompetentna” te je dodao da ju je Nacionalna garda spasila od “velikog sramoćenja”.

Francuski markiz de Lafayette, po kojem je trg nazvan, heroj je Američkog rata za nezavisnost, a kasnije je imao jednu od ključnih uloga u Francuskoj revoluciji kao prvi zapovjednik Nacionalne garde.

(Hina)


1 komentar

  • To trebaju pisat po četvrtama koje regrutiraju mlade crcnce u bande , gdje je cool biti high …
    To trebaju napisatu u Hollywoodu koji to sve reklamra

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.