Na tržištu BiH rumunjska tjestenina opasna za zdravlje

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je bh. tržištu isporučena tjestenina iz Rumunjske u kojima je utvrđena prisutnost nedopuštenih količina mikotoksina deoksinivalenola.

Radi se o tjestenini bez glutena “Pasta D’oro gluten free – 500 g fideos/gluten free makaroni” podrijetlom iz Rumunjske, a koje proizvodi “Sam Mills/Pasta Mare”.

pasta

Proizvod nije u skladu s odredbama Agencije za sigurnost hrane BiH

Navodi se da je ova količina kontaminata može imati ozbiljan rizik po ljudsko zdravlje.

Navedeni proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o maksimalno dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani, navode iz Agencije.

Dodaju da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu s važećim propisima, dostavljene na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

10 komentara

 • Zašto sami ne proizvodimo tjesteninu? Da bi se pogodovalo uvozničkim lobijima. I onda se uvozi svačiji otpad i zarađuju lešinari i po cijenu zdravlja svoga naroda. Treba tomu divljanju stati na kraj. Treba nam jaki zakon i jaki a pošteni ljudi na vlast. K9liko je to moguće? Samo bas dragi Bog može spasiti ovoga ludila.

 • Zašto niste napisali tko je uvezao to smeće? Naši su trgobci spremni potrovati pola naroda, samo da napune džep. Eto, primjećujem da su trgovine pune srpske rbe, a včini istekao rok trajanja. Provjerite!

 • evo, ovako, nedavno sam našao podatak star par godina a vezan je uz uvoz hrane (janjetine u BiH ZADNJIH 20 godina) iz Brazila i posebno Australije ..
  Ispada tako da smo pojeli,.građani ili stanovnici BiH U PERIODU od 2000-e do 2020 godine pojeli oko petnaest do dvadeset tisuća tona janjetine iz gore navedenih država..
  POANTA JE DA JE BAREM TREĆINA TE JANJETINE IZ AUSTARLIJE BILA klokan a NIKAKO JANJETINA kako je bilo navedeno u deklaraciji i opisu uvezenog prehrambenog proizvoda..
  Iz Brazila je stanje deset puta gore-uvozila-se janjetina stara dvadeset i više godina koja je bila zamrznuta u brodovima teretnim “tzv kruzerima dugim više stotina metara koji su u svojoj utrobi mogli držati desetinama godina milijune tona zamrznute hrane-životinjskog mesa..Kvaliteta, vrlo vjerovatno kao i golf jedinica, dvica ili trica, ništa bolji nije ni četvrtica-otpad..

  • Od tog mesa si ti očito posta tako pametan. Moramo nastavit uvozit to meso, da nam ne opadne IQ, da ne postanemo glupi. Ja jutros kupio kilo mlivenog, vidim mesar mi uvalio kokoš sa Antarktika. Možda je pingvin, nemam pojma. Možda i ja budem pametan posle ručka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.