“Na temeljima bazilike naše”: Ugodna i lijepa večer folklora u Mokrom

U nedjelju se u Mokrom kod Širokog Brijega održala 8., sad već tradicionalna, manifestacija “Na temeljima bazilike naše” na kojoj je stigao najveći broj gostiju do sada, kako navode organizatori.

Manifestacija, koju organizira HKUD Mokro, počela je misnim slavljem na ostatcima starokršćanske bazilike (V. –VI. st.). Svečanu svetu mistu predvodio župnik širokobriješke župe fra Stipe Biško.

Potom je bogat kulturno-zabavni program nastavljen na Mokarskom polju. Nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Mostara, Kiseljaka, Usore, Novog Travnika i Širokog Brijega,  i to UD Mokro, HKD Vrila, HKUD Crnač (gangaška skupina), KUD Stari Hrast-Novi Travnik, Gangaška skupina Boško i prijatelji, HKUD Goranci, guslar Marko Čolak i HKUD Gromiljak iz Kiseljaka.

Kulturnu-umjetnička društva pokazala su se u najboljem svjetlu

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, ujedno jedan od pokrovitelja ove manifestacije proglasio je manifestaciju otvorenom. Kraljević je istaknuo kako će on i gradska vlast i dalje podržavati ovu manifestaciju, jer organiztori ovo rade iz čiste ljubavi prema svome mjestu i svojem hobiju.

Rekao je kako nas ovakve manifestacije vraćaju u neka starija vremena kad je bilo puno teže živjeti i raditi, ali da nam to može dati inspiraciju da budemo bolji danas i da nađemo način kako da se održimo.

U ime organizatora obratila se Slavica Ćužić, predsjednica HKUD “Mokro”, a rekla je da je sretna što vidi ovoliki velik broj ljudi na njihovoj manifestaciji.

U ime organiztora obratila se Slavica Ćužić, predsjednica HKUD “Mokro”

Drago mi je da zbog bazilike koja je bila svima nama inspiracija, evo već osam godina pravimo ovu prekrasnu večer folklora, stoga nemojte štedjedti svoje dlanove i glasnice za sve ove divne ljude koje vidite u šatorima, rekla je u svom pozdravnom govoru Ćužić, koja se posebno zahvalila na dolasku dva KUD-a iz Središnje Bosne.

Mnogobrojni Mokrani i njihovi dragi gosti iz okolice Širokog Brijega mogli su uživati u kombinaciji starih napjeva i plesova koji čuvaju tradiciju ovog kraja. Na samom kraju službenog programskog dijela uručene su zahvalnice svim sudionicima, a organizatori su osigurali bogatu tombolu, u kojoj je na desetke posjetitelja dobilo vrijedne nagrade od sponzora ove manifestacije.

Velik broj posjetitelja dobro se proveo u Mokrom uz bogat kulturno-zabavni program, tombolu i obilje pića i hrana

Sve posjetitelje je u zabavnom dijelu programa zabavio tamburaški sastav Zlatne žice, a program je vodio Ivan Kraljević.

O bazilici u Mokrom

Ranokršćanska bazilika u Mokrom, prije provedenih najnovijih revizijskih istraživanja, široj je javnosti bila poznata po izvješću istraživača objavljenom tri godine nakon završetka prvih istraživanja 1958. godine. Samo uskom krugu stručnjaka, arheologa i povjesničara umjetnosti, bila je dostupna arheološka građa koja je tom prigodom otkrivena ili na drugi način prikupljena.

Pokretni sitni predmeti, nakon istraživanja, smješteni su u spremišta Zemaljskog muzeja u Sarajevu pod čijim su patronatom ova istraživanja i provedena, te Muzeja Hercegovine u Mostaru i Franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu, daleko od očiju javnosti. Ostaci su arhitekture također bili nedostupni.Budući ih u ono vrijeme nije bilo moguće konzervirati i prezentirati javnosti, ponovno su zasuti zemljom i ostavljeni čekati za to povoljnija vremena.

Program je započeo svečanom svetom misom na ostacima ranokršćanske bazilike

Unatoč tomu što su istraživanja u Mokrom dala bogate nalaze kamene dekorativne plastike, koji su zbog različitih muzejskih koncepcija ostali izvan stalnih postavki, bazilika je najviše bila poznata po svom osnovnom planu, ponajviše zbog komparacije s drugim srodnim građevinama na području rimske Provincije Dalmacije.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.