Na rubu rata: Južna Koreja u stanju borbene pripravnosti

Visoki dužnosnici Sjeverne i Južne Koreje trebali bi se sastati u subotu kako bi spriječili eskalaciju sukoba, dok su južnokorejske postrojbe u maksimalnoj pripravnosti kako se bliži rok isteka ultimatuma Sjeverne Koreje koja je suparniku zaprijetila “totalnim ratom” ako odmah ne prekine propagandne operacije, prenose agencije.

Najviši savjetnici čelnika dviju zemalja sastat će se u selu Panmunjomu na dobro utvrđenoj granici, kako bi razgovarali o stanju na Korejskom poluotoku, potvrdio je ured južnokorejske predsjednice.

Dogovor o pokretanju dijaloga trebao bi ublažiti napetosti dva dana nakon razmjene artiljetrijske vatre između postrojbi dviju zemalja.

Nešto ranije u subotu sjevernokorejska vojska je ustvrdila da su njezine postrojbe raspoređene na granici “u stanju rata”, u skladu s naredbama čelnika Kim Jong-una, spremne odgovoriti ako se Seul ne pokori ultimatumu, prenosi AFP.

“Došli smo do ruba rata i stanje je nepopravljivo”, objavilo je prijeteći sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju objavljenom rano ujutro. Zasad nije jasno kad istječe sjevernokorejski ultimatum.

Stručnjaci pozivaju na relativiziranje tih ratnih pokliča uobičajenih u Pjongjangu, a ako i postoji opasnost od eskalacije neki u tome vide samo još jednu provokaciju u nizu sjevernokorejskog režima.

“S obzirom na njihove metode pregovora u prošlosti, vjerojatnost da će provesti svoju prijetnju vrlo je mala”, ističe James Kim, istraživač s Instituta političkih studija Asan iz Seula.

No, istodobno, priznaje da nije lako pogoditi namjere Kim Jong-una te mogućnost napada ne može biti potpuno isključena.

“Spremni smo odlučno odgovoriti na svaku sjevernokorejsku provokaciju”, kazala je glasnogovornica južnokorejske predsjednice dok je agencija Yonhap zabilježila kretanja topničkih postrojbi na Sjeveru radi mogućeg napada na osporavane zvučnike kojima se Južna Koreja služi u propagandne svrhe.

Seul ne namjerava popustiti zahtjevu svojeg susjeda te odbija ušutkati zvučnike koji glasno emitiraju poruke na granici.

Napetosti su porasle u četvrtak kada je Sjeverna Koreja ispalila nekoliko granata na teritorij Južne u znak prosvjeda protiv emitiranja. Južna Koreja odgovorila je na paljbu s 29 svojih topničkih granata. Nije bilo nikakvog stradanja ili materijalne štete, a analitičari ocjenjuju da nijedna strana ne želi eskalaciju.

Godine 2004. dvije Koreje dogovorile su da će razmontirati zvučnike za propagandu na granici. Emitiranje propagande i kontrapropagande bio je sastavni dio psihološkog rata dviju zemalja.

Južna Koreja ponovo je počela s emitiranjem 10. kolovoza u očitoj reakciji na to što su dvojica južnokorejskih vojnika ranjena u eksploziji mine u demilitariziranoj zoni. Seul smatra da je za to kriv Pjongjang.

Sjeverna Koreja je idućeg dana odgovorila time što je i ona ponovo krenula s emitiranjem. Međutim, sjevernokorejski zvučnici su toliko loši da se teško može razumijeti što se s govori, javlja BBC.

Službena sjevernokorejska agencija KCNA javila je da je Kim zbog toga uveo “poluratno stanje” i zaprijetio Seulu da će na propagandni rat, ne prestane li, odgovoriti pravim.

SAD nastavio vojne vježbe s Južnom Korejom

SAD je nastavio godišnje vojne vježbe s Južnom Korejom koje je bio privremeno prekinuo kako bi se koordinirao sa Seulom oko prekograničnog granatiranja sa Sjevernom Korejom, rekao je danas jedan visoki američki dužnosnik.

“Te su vježbe bile privremeno prekinute, mislim da je to bilo prekjučer, kako bi se omogućilo američkoj strani da se koordinira s južnokorejom stranom glede… razmjene topničke vatre”, rekao je pomoćnik ministra obrane za istočnu Aziju David Shear na brifingu za novinare.

“Vježbe su nastavljene kao što je bilo planirano”, kazao je Shear. Vojne vježbe su počele u ponedjeljak i trebale bi završiti idućeg petka.

Sjeverna Koreja redovno osuđuje vojne vježbe kao pripreme za rat i u četvrtak je, kako navodi Seul, ispalila četiri topničke granate u Južnu Koreju u očitom prosvjedu protiv prekograničnog emitiranja propagandnih poruka.

Seul je uzvratio ispaljivanjem 29 topničkih granata preko demilitarizirane zone (DMZ) koja dijeli dvije zemlje.

Pyongyang je optužio Seul da je izmislio razlog da zapuca na Sjevernu Koreju i naredio je u petak vojsci da bude spremna za borbu.

Kina je zbog toga izrazila zabrinutost i pozvala je obje strane da se povuku.

Shear je rekao da je SAD “vrlo zabrinut” zbog Pyongyangovog kršenja Korejskog sporazuma o primirju iz 1953.

“Pozivamo Sjevernu Koreju da prestane s provokacijama preko DMZ-a i da vrati mir na poluotok”, kazao je on.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: