Na prosvjedima protiv nuklearnog otpada ispred Veleposlanstva Hrvatske više novinara nego građana

Na današnjim prosvjedima koji se održavaju ispred zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu, a zbog izgradnje deponije radioaktivnog otpada na granici Hrvatske s BiH, pojavilo se samo desetak građana.

U korist nije išla ni kiša koja pada, ali prema riječima Maide Šabete iz organizacije Climate Save Bosnia, kiša nije uzrok, već letargija građana koji očekuju da će neko drugi riješiti njihove vlastite probleme.

Pozvala sam građane Sarajeva da daju podršku građanima Unsko-sanske županije i općine Bosanski Novi (u RS) jer su oni ovom odlukom o izgradnji deponije najugroženiji. Da je slučajno suprotna situacija, sigurna sam da bi ih na prosvjedima bilo nekoliko tisuća.

Od četvrtka konstantno dobivam pozive zabrinutih građana iz tog dijela BiH. Prosvjedima su se pridružili građani Bijeljine, Zenice i drugih gradova, ali Sarajlije su zaista podbacile danas, rekla je Šabeta.

Transparente je držalo nekoliko građana, a bilo je više medija koji su došli zabilježiti ovaj događaj koji je vrlo bitan. Šabeta je podsjetila da su Slovenija i Hrvatska odlučile da lokacija za izgradnju deponije radioaktivnog otpada bude u Trgovskoj gori koja je na samoj granici s BiH. Njenom izgradnjom bi bilo ugroženo 300.000 građana BiH i rijeka Una.

Transparente je držalo nekoliko građana, a bilo je više medija koji su došli zabilježiti ovaj događaj

To područje je trusno i sve će vam biti jasno ako se sjetimo potresa u Banjoj Luci 1969. godine i posljedica. Nisu urađene kvalitetne studije procjene utjecaja na okolinu i na okolinu u prekograničnom kontekstu. Eksperti su zaključili da lokacija ne odgovara i da je riječ o potencijalno velikoj opasnosti za građane BiH, rekla je Šabeta.

Istaknula je i kako su bh. institucije također vrlo lijeno i mlako reagirale. Predstavnici organizacije Climate Save Bosnia uputili su protestno pismo Veleposlanstvu Hrvatske i svim relevantnim institucijama u BiH, piše Klix.ba.

Zahtijevamo prikladno reagiranje. Ako do toga ne dođe, mi ćemo iz eko bh. mreže poduzeti sve relevantne pravne radnje kako bismo spriječili izgradnju, kazala je Šabeta.

(www.jabuka.tv)

 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.