Na popisu stanovništva radit će 25 tisuća ljudi

Popis stanovništva, kućanstava i stanova koji će sljedeće godine biti održan u BiH, koštat će nešto više od 42 milijuna maraka, potvrdio je za “Dnevni avaz” Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

– Predviđeno je da minimalni proračun za popis iznosi 42.625.603 KM. Namjenska sredstva za financiranje poslova i zadataka popisa osiguravaju se iz proračuna BiH, entiteta, Brčko Distrikta, međunarodnih donacija i drugih izvora – objasnio je Milinović za Dnevni avaz.

Europska unija odranije je pripremila značajnu financijsku pomoć ovom projektu. Prema Milinovićevim riječima, trenutna je procjena da će popis koštati 10,65 KM po jednoj osobi.

No, dobra je vijest da će na popisu biti angažirano oko 25.000 ljudi!

– Prema trenutačnoj procjeni i planu aktivnosti, osim zaposlenika statističkih institucija u BiH, na popisu stanovništva radit će još 21.000 popisivača, 2.800 instruktora na terenu, 750 članova općinskih popisnih povjerenstava te 250-300 vanjskih suradnika na pripremi i obradi materijala – kazao je Milinović.

No, potcrtava da će konačan broj osoblja biti poznat nakon provedenog probnog popisa i nakon završene kartografske dokumentacije.

Na upit tko i na koji način može biti angažiran te koliko će oni koji budu uključeni u projekt moći zaraditi, Milinović kaže da je primarno opredjeljenje angažirati nezaposlene osobe i studente putem studentskih, omladinskih i radničkih zadruga, piše Dnevni avaz.

– Poziv za osoblje (popisivače i instruktore) bit će javni, uz definirane kriterije za odabir, koji će definirati statističke institucije, a odabir osoblja vršit će predstavnici lokalne samouprave. Procjenjuje se da će popisivači za svoj angažman na popisu zaraditi 450-650 KM, ovisno o obujmu posla koji će obavljati – hoće li raditi na urbanom ili ruralnom području, ili će u popisnom krugu imati 60 ili 120 domaćinstava – kaže Milinović.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.