Na području Mostara oduzete cigarete u vrijednosti 10.000 KM – Jabuka.tv

Na području Mostara oduzete cigarete u vrijednosti 10.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje proveli su dvije odvojene akcije na području Regionalnog centra Mostar i Tuzla. Tom prilikom privremeno su oduzeli sitno rezani duhan i cigarete.

Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na oko 60.000 KM.

U skladu s operativnim planom “Iznenađenje” službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje u suradnji sa službenicima PU Mostar, u mjestu Ortiješ, na putnom pravcu Buna – Mostar prilikom kontrole putničkog motornog vozilo, pronađeno je 1.660 kutija cigareta, bez akciznih markica, različitih robnih marki, namijenjenih za dalju prodaju.

Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 10.000 KM.

U drugoj operativnoj aktivnosti službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla na području RC Tuzla uočili su vozilo u kojem se nalazila veća količina sitno rezanog duhana namijenjenog za daljnju distribuciju i prometovanje na području Tuzlanske županije. Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 250 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji je privremeno oduzet, kao i putničko motorno vozilo koje je korišteno za prijevoz sitno rezanog duhana.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 50.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Nedopušten promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH (“Sl. glasnik BiH”, broj: 08/10), priopćeno je iz Uprave za neizravno oporezivanje.

(www.jabuka.tv)