Na nastavku suđenja za ubojstvo generala Šantića priloženi materijalni dokazi

Na suđenju Hamdiji Abdiću i petorici optuženih za ubojstvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO), počinjenog 1995. godine, Tužiteljstvo Unsko-sanske županije (USŽ) uložilo je materijalne dokaze na koje je Obrana iznijela prigovore relevantnosti.

Postupajući tužitelj Amir Midžić priložio je Sudu naredbe koje se tiču pretresa, vještačenja i uzimanja DNK uzoraka, te druge akte i rješenja. Obrana je uložila niz prigovora. Branitelj Alen Nakić je kazao da zapisnik o otvaranju predmeta nije potpisan, da uložene naredbe nisu original niti ovjerene kopije, s čime se složio i predsjedavajući Sudskog vijeća Osman Alibabić, javlja BIRN.

Nakić je dodao da, prema njemu, ni službena zabilješka, kaznena prijava i zapisnik s izjavama tadašnjih osumnjičenih ne mogu biti uzeti kao dokaz.

Obrane optuženih prigovorile su i na nedostajanje naredbe kojom je vještačeno jesu li prethodno pronađeni tragovi krvi ljudskog podrijetla, zatim na nepostojanje naredbe za tjelesni pregled članova obitelji ubijenog Šantića te da je neprihvatljivo da ista osoba pronalazi tragove i vještači ih, misleći pritom na prethodno saslušanu vještakinju Elmiru Karahasanović, koja, kako je istaknuo odvjetnik Nakić, nije bila ovlaštena službena osoba za pretres prostorija.

Vijeće će odluku o dokazima Tužiteljstva donijeti naknadno.

Prema navodima optužnice, Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, 8. na 9. ožujka 1995. godine su Vladu Šantića odveli u hotel “Sedra” u Cazinu, gdje je zadobio vidne ozljede na glavi, a zatim je automobilom Mercedes odvezen do prostorija u kojima je bila smještena Vojna policija 502. viteške brdske brigade.

Sljedećeg dana je odveden izvan zgrade u nepoznatom pravcu, i usljed zadobivenih ozljeda je podlegao, a posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Kao dokaz Obrane, branitelji Husein Mušić, odvjetnik drugooptuženog Dede Karabegovića, i Mirsad Mešić, odvjetnik trećeoptuženog Jasmira Topala, predložili su svjedočenje jednog svjedoka.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. travnja.

Prije 27 godina nestao je general Vlado Šantić

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Pogledajte sliku narkomana Hamdije ABdić Tigra. Nega je Atif Dudaković poslao da ubije generala Šantića. Dabogda i Dudaković i Abdić i sva njihova rodbina rak dobili!

  • Ovaj ima i kućh u Hr primorju.Kako?Zahvaljujući našim prodanim dusama.Generale Bog će nagraditi tvoju žrtvu a balijetini hebem talibansko porijeklo !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.