Na Mosoru služena sveta misa za poginule Škripare – Jabuka.tv

Na Mosoru služena sveta misa za poginule Škripare

Na brdu Mosor iznad Širokog Brijega služena je sveta misa te je održana procesija do groba hrvatskih vojnika – Škripara. Misno slavlje predvodio je fra Bernard Marić.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih ‘Škripara’ koje su, na prijevaru, ubili pripadnici jugoslavenske UDBA-e 18. rujna 1946. godine.

Na grob stradalih vijenac su u ime Grada Širokog Brijega položili Gradski vijećnici Marko Ćavar, Franjo Marušić i Vlado Ćorić.

(www.jabuka.tv)


18 komentara

 • Ae ne pričajte gluposti. Gdje ste vi bili ?!
  Gradonačelnik je bio na putovanju i ispričao se za nedolazak i poslao vijećnike sa vijencom. Dosadašnjih godina je bio gore redovito.
  A vi sigurno niste bili. Pogotovo ovaj zadnji, jer da jesi znao bi da se gore svake godine peku janjci i dijelo se besplatno čorbanac i kuhani kupus.

  • Ne valjaju oni koji ne dođu, ne valjaju oni koji dođu. Tko bi žugatorima ugodio. Dok su oni bili gore ti si vjerojatno bingo igrao.

 • suviše konkretnoga rada od sviju vas ne bi skodilo društvenoj sredini odakle god da citate ove tekstove i dajete svoje komentare…… Da shvatite više rada počev od kuće škole posla birtije općine sela polja bašte ureda itd itd.bolji nama život i vama.ajde ciao

 • Leziljebovici na okupu samo nesto ih malo, bice kisa pokvarila ugodaj. Mladez treba izostrit da odma zna kako se, ma zna se

 • Prije par godina sam bio na misi,i zgrozio se i s misom i sa programom u 16 00 kad se razišla svita,počela cajka treštat nemože nam niko ništa.Na grobu palih revolucionara svira četnička krilatica..
  Da su tu bili pravi nacionalisti i ustaše zapalili bi i glazbu i one koji su je pušštali…O HDZ-u je suvišno išta spominjat pogledajte kakvi su kao da slanu hranu ne koriste nikako.
  Beskičmenjaci fuj ubijte se..

 • Molim vas da ostavite mrtve da počivaju u miru, a ako vam se svađa, nađite neko prikladnije mjesto. Bar danas ima takvih mjesta koliko vam duša želi. Malo dostojanstva ne bi nam nedostajalo.

 • POKOJ VJEČNI SVIM HRVATSKIM BOJOVNICIMA, STRADALNICIMA I PATNICIMA KOJI SU PALI ZA DOMOVINU HRVATSKU.NISU SE HTJELI PREDATI ,MADA SU ZNALI KAKVA IH SUDBINA OČEKUJE U KOMUNISTIČKOJ, LUPEŠKO, ZLOČINAČKOJ TITINOJ ŠUGOSLAVIJI. DO POSLJEDNJEG SU SE DAHA BORILI PROTIV ZLA KOJE SE NADVILO NAD UTAMNIČENOH HRVATSKOJ DRŽAVI I POBIJENOM I POROBLJENOM HRVATSKOM NARODU.
  UDBINI DOUŠNICI, DŽELAT, KRVNICI I KRVOLOCI , KAO I MNOGE PRIJE I POSLIJE NJIH-NA PRIJEVARU IH PODLO POBIŠE I TIJELA IM MRTVA OSKVRNUŠE I KAO LOVINU IH IZLOŽIŠE NA JAVNOM MJESTU, DA NAROD UPLAŠE, ZGROZE I STRAHOM GA UZNEMIRE.
  KOLIKO JŠ MASOVNIH GROBNICA IMA U NAŠOJ DOMOVINI A DA NISU OTKRIVENE I ŽRTVE HRVATA POBROJANE ,A DA SE ZA NJIH ,VIŠE -MANJE ZNA , GDI SU I GDI SE TOČNO NALAZE. JOŠ SE NADVILA ZLA KOB I ZLA ĆUD NAD HRVATIMA , JER KAKO DRUKČIJE OBJASNITI I SHVATITI DA SE I NAKON 25 GODINA NEOVISNOSTI I SAMOSTALNOSTI NE SMIJU ZNATI NI BROJKE POBIJENIH HRVATA NI TI MJESTA NJIHOVA ZADNJEG POČIVALIŠTA.MJESTA NJIHOVA POGUBILIŠTA!KAKO TO OBJASNITI, KAKO TO RAZUMJETI?
  TKO ILI ŠTO JE TO ŠTO NAM PRIJEČI, SKRIVA I NE DA SPOZNATI GORKE SPOMENE I SUZE NEISPLAKANE ,ISPLAKATI NAD GROBNIM MJESTOM ,KOJE ŽIVOT BRIŠE , I TANKE VLATI TRAVE SUVE POVIJA!
  TOLIKO SU GODINE PROŠLE I TOLIKI SU DANI NESTALI A MI SE I DANAS PITAMO GDI SU NAŠI NESTALI, MUČENI I POBIJANI HRVATI ZAVRŠILI SVOJ POSLIDNJI ZEMALJSKI ,KONAČNI HOD?
  OKO NAS JOŠ I DANAS MUTNE MREŽE TKAJU I U MUTNE VODE IH BACAJU , PO NOĆI, KAO ZADNJI TATI , ONI KOJI NEŽELE DA SE ISTINA OTKRIJE O LJUDIMA , KOJI SU SE HRVATIMA VOLJELI ZVATI…

 • KRALJU HUMSKI
  Vidim te velika i silna -kako u zanosu
  koracaš kroz tminu i cmilje !
  Kralu Humski tvoji potomci
  samuju i ratuju.
  Silni potomci koracaju kamenim
  svodom humske zemlje i vide more
  koje šumori kroz sve tvoje stope.
  Kresivo i vatra ;zategnuti luk i lira-
  sve su to oblici tvoje opstojnosti .
  Kako vratiti život iz pepela ?
  Samuj kralju Humski
  s mačem u ruci,
  donesi svjetlost svojim potomcima
  Hrvatskim Mučenicima.
  Upalit ču svijeću pod križem sunca!

  Razastri veliko i silno carstvo
  da ćutim tvoj stameni stas:sigurnost.

  Zrcalno bdjenje u molitvi i kruhu.

 • Zastani!Sjeti se i izmoli kratku molitvu za one vrle domoljube,koji su patili i ginuli da bi Hrvatska živjela.
  Moja osobna sudbina bijaše takva da sam ostvarivanje mojih snova o slobodi morao doživjeti na robiji.
  Zbogom prijatelji….Čuvajte našu Domovinu Hrvatsku.
  Zvonko Bušić(1946.-2013.)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.