Na Mosoru obilježena 71. obljetnica smrti “Škripara”

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na Mosoru je u nedjelju, 17. rujna, obilježena 71. obljetnica smrti „Škripara“ koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946.

Marijofil Mandić, Zlatko Ćavar, Jure Zovke, Božo Hrkać, Jakiša Alpeza, Vidak Prskalo, Veselko Rezić, Ivan Jurčić, Ivan Kolobarić i Ivan Katura imena su ubijenih “Škripara”, za čije ubojstvo nitko nikada nije procesuiran.

Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih “Škripara”. Na grob stradalih Škripara vijenac je položilo izaslanstvo Grada Širokog Brijega, Gradski vijećnici Stjepan Marić i Vlado Ćorić, zastupnik u Skupštini ŽZH Ivan Damjanović i Marko Ćavar. Vijenac su također položili članovi navijačke skupine “Škripari” koji ponosno nose njihove ime.

Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti uživali su u prigodnome druženju, priopćeno je iz organizacije.

(www.jabuka.tv)

25 komentara

 • Moja obitelj je upravo dala jednom škriparu da prenoći jednom nas u kuci. Škripare su ubili a jednu osobu iz moje obitelji osudili 2g zatvora u Zenicu .Jos niko nije odgovara za takav zlocin nevinih ljudi zrtve su okorjelog komunizma .Moja obitelj nikad nije bila pripadnik KP ,cime se danas ponosim

  • poštovana luce…ovaj mosor koji se tu spominje je brdo sjeverno iznad širokog brijega u zapadnoj hercegovini…di su stradali škripari ,između ostalih i moj ujak…

 • Ne, ti znas? Vidis li da sam napisala Hrvacka. Mislila sam da je prilog negdi u Hercegovini, zato sam pitala di je! Ali fala ti na pametnom odgovoru! Pored Mosora , otkad je Autostrada projdem par puta godisnje i pocivamo nekad!!!

 • To nije planina Mosor, kaja se nalazi u Dalmaciji, odnosno iznad Splita.
  Mosor, je brdo ponad Širokog Brijega, gdje su partizani, 1946, ubili 10
  Škripara, koji se nisu htjeli predat partizanskim vlastima.

  Izdani su i pobijeni kao zvijeri. Za taj zločin se znalo. Ali šutjelo, a šuti se nažalost
  i danas.Obzirom da su na Mosoru, a i u Bogodolu, stradali moji članovi
  obitelji, kriomice sam za vrijeme jugoslavije, s roditeljima išao na Mosor, zapalit svijeću i odnijet
  stručak ubranog cvijeća i uvijek u ovo vrijeme mi se probude emocije o ovim hrabrim
  Hrvatskim Domoljubima, koji su sanjali novu Hrvatsku revoluciju i nisu se htjeli predat a Škriparima, su ih prozvali zato što su se skrivali po škripinama, odnosno velikim kamenjima koja imaju skrivene ulaze u dubinu brda.Danas sam ponosan na navijačku skupinu koja nosi to sveto ime po kome je obilježen Široki Brijeg.Navijačka skupina Škripari,očuvat će vjernost i tradiciju nepokorene Hrvatske,koja je oduvijek živjela u nama. Luce dobrkovska tebe poštujem jer uvijek sudjeluješ u svim raspravama i izuzetno si hrvatski orjentirana i jednostavno sam zbunjen da ti neznaš što se dogodilo na Mosoru.

 • Nije istina da je s e o tome šutjelo. Sarajevsko ” Oslobođenje” je 1961. godine objavilo feljton u nastavcima gdje je opisana kronologija cijele te akcije. Naravno da su veličani uspjesi ubačeni agenata-udbaša među škripare. Sijećam se detalja gdje je Josip Jurčić zvani “Pijavica” stalno sumnja u pridošle “ustaše” (agente udbe ) i predlaže Marijofilu da ih likvidiraju koji ga nije poslušao. Dobro mi je ostao u sijećanju detalj na završetku feljtona konstatacijom ” kad su neprijateljske snage u zoru herojski bile likvidirane Marijofil i Pijavica su bili jedan drugome okrenuti leđima.

 • Zorane, Zorane.
  Kako se tako ložiš.
  Svi to znaju u Širokom Brigu, pa i mala dica, ali počela ložačina i ti se naloži.
  Pa i Luce te naloži.

 • E ,Luce, Luce pa ti bi tribala znat da je Mosor brdašce tri ili četiri kilometra sjeverno od Širokog Briga. Tu su naše domoljube,škripare ili hrabre ustaše na prjevaru pobili titini krvoloci i ubojice po rođenju, gamad komunistička. Pali su za Hrvatskukao i mnogi prije njih. Kao i stotine tisuća drugih Hrvata koji su se borili za svoju NDH-a.Samo su željeli živjet slobodno u slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj Državi. Banda boljševička i partizani krvoloci ubiše ih na prjevaru.
  Neka je vječna slava palim ustašama.ZDS.Živio Poglavnik i NDH.

 • Za” soroki sirok” ko se pali?? Ako neko nezna, pita! Ja tu nikoga ne palim i lozi! Niti si me zapalio ni nalozio! Pitala sam, a samo od dva, ” zoran” i ” ha” su lipo odgovorili i pismeno’ , fala im!

 • Za ” zorana” i ” ha”: vi stariji znate puno toga, pisite! Pisite, pisite! Citace uvik NEKO! Ko i ja!Znam samo da je jedan u Posusju , one godine kad je izrucen Artukovic pobiga iz javnosti!! Zavuka se u rupu misju! Misecima nije izlazio iz kuce! Zena rekla: gripa! Potlje sam saznala da nije gripa bila!Vec STRAA!

 • To je sudba mnogih hrvata glavni operativac bio je ustaski bojnik Mata Rajkovic licanin koji se prisvuka da bi njih pobijo a spasijo svoju pokvarenu pacu.Mislim da je otome pisao Kemal Krehic novinar 1959 noci u Cabulji tako nesto .Jadni Hrvat uvik dobije svoga Judu Ozna ili Udba nasa sudba do ovi dana.

 • Luce , da ti nis mobikaren kočerinska nevista, a.
  Men se čini da bi ti mogla bit od tamonokared.
  Ima njijzi kolko oćeš u Švici, znan i ja neke,a.

 • Za ” ha-ha-ha” : onizi iz tamokare iz kocerina nema niko ovdi di san ja! Ovizi iz posavine ovdekare sve zauzeli!

Komentiraj: