Na misi s papom Franjom u Sarajevu bit će više od 200 pripadnika OS BiH

Na središnjem događaju Papina apostolskog putovanja, svetoj misi na stadionu Koševo u Sarajevu, predviđeno je sudjelovanje oko 200 vojnika i još oko 100 civilnih osoba i pripadnika stranih vojnih formacija koje su prisutne na području Bosne i Hercegovine.

To je izjavio Feni vojni biskup u BiH Tomo Vukšić, podsjećajući da su svi vojni kapelani pozvani da u vojarnama u kojima djeluju izvijeste svoje vjernike i da ih animiraju da se pridruže ovom važnom događaju na jedan od dva načina, kao vojnici ili s vjernicima iz župa u kojima žive.

”Neki su odabrali jedan, a neki drugi način. Odaziv vojnika katolika je zaista veliki tako se sa sigurnošću može kazati da će ih na misi s Papom biti dosta više od spomenutih brojki. Nekoliko dana nakon Papina dolaska imat ćemo priliku sve analizirati na redovitom lipanjskom sastanku vojnih kapelana, koji je predviđen u Kiseljaku,” kazao je Vukšić.

Vjernici Vojnog ordinarijata koji su pripadnici Oružanih snaga BiH, ističe, raduju se dolasku pape Franje te će sudjelovati na više mjesta i u više događaja tijekom Papina posjeta.

”Na nekim mjestima će biti prisutni zbog protokolarnih obveza, na drugim da pomognu u organizaciji, a na nekim kao vjernici katolici, no uvijek prepoznatljivi u vojničkim uniformama,” potvrdio je Vukšić.

Osim što papa Franjo dolazi da ohrabri katolike u BiH, vojni biskup u BiH naglašava da vrhovni poglavar Katoličke crkve dolazi i da “potakne državne vlasti da donosu pravedne zakone, da pošteno provode zakone koji su već na snazi i da konačno započnu provoditi Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica i dva međunarodna ugovora koje su potpisali sa Svetom Stolicom”.

”Unaprijed znamo da će poruke pape Franje biti poticajne i ohrabrujuće za sve pa se i zbog toga nadamo da će ih oni koji ih čuju, zaista i provoditi. Tu svoju želju upućujem i kao molitvu svemogućem Bogu da se Papine poruke pretvore u početak bolje i sretnije budućnosti pojedinaca i cijeloga društva,” rekao je Vukšić.

Navodeći da su Papini pohodi prvenstveno izraz brige za katoličke vjernike i sveukupno crkveno stanje na području koje posjećuje, u izjavi Feni vojni biskup u BiH Tomo Vukšić poručio je da će papa Franjo potaknuti građane na promicanje i zaštitu općega dobra, društvene sloge i dijaloga u ovom složenom društvu.

Inače, papa Benedikt XVI 1. veljače 2011. godine donio je dekret o uspostavi Vojnog ordinarijata (Ured katoličkog dušobrižništva) u Bosni i Hercegovini. Ordinarijat je osnovan zaključivanjem Sporazuma o uspostavi, strukturi i načinu djelovanja katoličkog dušobrižništva u Ministarstvu obrane BiH i OSBiH Vijeća ministara BiH i Vrhbosanske nadbiskupije od 11. rujna 2007. godine.

U travnju 2010. potpisan je ugovor između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga BiH koji je u srpnju iste godine ratificiran u Predsjedništvu BiH.

Vojni ordinarijat ima više od devet kapelanija koje pokrivaju cjelokupni prostor BiH i skrbi se za duhovne potrebe katolika pripadnika Ministarstva obrane BiH i OSBiH te članove njihovih obitelji.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.