Na manifestaciji “Kušaj ljubuška vina” očekuju se veliki broj posjetitelja

Udruga vinogradara i vinara Ljubuški organizirala je treću po redu manifestaciju “Kušaj ljubuška vina” na kojoj se očekuje oko 1.500 posjetitelja.

U dvodnevnoj manifestaciji koja se održava u četvrtak i petak ispred restorana “Amfora” upriličena je stručna radionica za proizvođače vina, a u petak je planirano kušanje vina i dodjela zahvalnica.

Po riječima predsjednika Udruge vinogradara i vinara Ljubuški Zdenka Milasa, na radionici proizvođači vina mogu čuti više o stanju vinogradarstva u Hercegovini, o gnojidbi u vinogradu te tehnološkim procesima proizvodnje vina suvremenim načinom i sredstvima.

Predavači su, uz ostale, prof. dr. Marko Ivanković, koji će govoriti o ulozi Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar u području vinogradarstva i vinarstva BiH, dok će o organskoj gnojidbi svoj osvrt dati Milica Sekulić iz Rijeke i dr.

Kada je riječ stanju u vinogradarstvu u Hercegovini, Milas je istaknuo ovom prilikom da se gase postupno mala obiteljska gospodarstva jer, kako kaže, više ne mogu opstati u utrci s velikim investicijama koje su potrebne za suvremeniji način proizvodnje vina.

Oni koji su se ipak opredijelili za uzgoj vinograda i proizvodnju vina suvremenijim načinom te imaju mogućnosti za investicije, se šire na nova područja, kao što smo mi iz Udruge, dodaje Milas.

Po njegovim riječima naime, krajem ove godine ili početkom iduće, ovisno o vremenskim uvjetima, Udruga će zasaditi više od 40 hektara novih vinograda  i to na površinama koje su dobili u postupku koncesije na prostorima koje je sadila bivša Vinarija Ljubuški.

Četvrtak je također rezerviran za kušanje vina uz asistenciju Maria Meštrovića, poznatog hrvatskog sommeliera koji će nakon kušanja i analize dati svoj sud o vinima i preporuke proizvođačima, s tim, napominje Milas, da se neće znati ni koja su vina ni koji proizvođači.

Manifestacija se nastavlja u petak, dodjelom zahvalnica, a tom prilikom će i svoja vina predstaviti osam ljubuških vinarija, članova Udruge, na odvojenim štandovima: Vinarija Buntić, Podrum Begić, Vinarija Majić, Vino Milas, Vinogradi Nuić, Obiteljski podrum Sušac, Vinarija obitelji Škegro i Vinarija Keža.

Vina će biti izložena za degustaciju širokom krugu posjetitelja, a očekuje se dolazak oko 1.500 ljudi. Koncept kušanja, kao i lani, baziran je na principu davanja kaucije za čašu te kupovinu bonovima od tri i pet maraka. Posjetitelj kupuje suvenir čašu, i uz bonove jednu degustacijsku količinu, ovisi od cijene samih vina, svako po svom izboru bira koja će konzumirati i komentirati, pojasnio je za Fenu Milas.

Podsjetimo, vina iz Ljubuškog su i na ovogodišnjem svjetskom natjecanju “Decanter” osvojila brojna priznanja.

(www.jabuka.tv)

 

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.