Na ljeto izgradnja brze ceste prema Travniku i dionice autoputa prema Počitelju

Projekti na izgradnji autoputa na Koridoru 5C u ovoj godini ukupne vrijednosti od blizu dvije milijarde maraka isplanirani su u “Autocestama FBiH”, potvrđeno je za Dnevni Avaz iz te državne kompanije.

Iako su neki radovi već započeli, poput dionice Zenica Jug – Zenica Sjever, ali i dijela autoputa Svilaj – Odžak, na ljeto se očekuju radovi i na izgradnji brze ceste prema Travniku te, konačno, i dionice Koridora prema jugu države, točnije prema Počitelju.

Riječ je o šest velikih projekata koji će od Federacije napraviti veliko gradilište, kaže Adnan Terzić, direktor “Autocesta FBiH”. Za većinu projekata su već osigurana sredstva i, kako ističe Terzić, jasna je financijska konstrukcija.

Prema njegovim riječima, radovi na deset kilometara autoputa Svilaj – Odžak na Koridoru 5C, čija je ukupna vrijednost 40 milijuna eura, u punom su jeku, kao i radovi na dionici prema Zenici (Donja Gračanica – Drivuša – Klopče), ukupne vrijednosti 100 milijuna eura i dužine 5,8 kilometara.

– Na ovoj dionici planirana je i izgradnja dionice Drivuša – Klopče u vrijednosti od 15 milijuna eura i ukupne dužine tri kilometra. Tu se priprema natječajna dokumentacija, kao i za poddionicu Donja Gračanica – Vraca dužine četiri kilometra, a radovi će koštati 80 milijuna eura – pojašnjava Terzić.

U pripremi za radove u ovoj godini su i natječaji za dionicu Počitelj – Buna ukupne dužine 7,2 kilometra. Planirano je da koštaju 30 milijuna eura.

Natječaj za radove na dionici Počitelj – Zvirovići, kako smo i najavili, ići će prema skraćenoj proceduri, a očekujemo također da radovi krenu u ovoj godini. Ova dionica vrijedna je 100 milijuna eura, ukupne dužine 11,2 kilometra. Na toj dionici bit će izgrađen i kolosalni most Počitelj dužine 945 i maksimalne visine 100 metara – kaže Terzić.

Kada je u pitanju brza cesta prema Travniku, Lašva – Nević Polje, spremno je 120 milijuna maraka. Inače, ukupna vrijednost te dionice je 183 milijuna eura, a dužina je 23,6 kilometra.

– Čim dobijemo novac od Vlade FBiH, krećemo u raspisivanje natječaja. To će se, nadam se, dogoditi ubrzo – očekuje Terzić.

“Autoceste FBiH” na proljeće 2018. godine započet će i izgradnju tunela Prenj, čija je vrijednost 400 milijuna KM, a dužina deset kilometara, i najskuplji je infrastrukturni projekt u BiH.

Pripremljena je kompletna studijsko-tehničku dokumentacija, a ukupna vrijednost izgradnje tunela i mostarske zaobilaznice je oko 550 milijuna eura.

40 milijuna eura (10 kilometara) Svilaj – Odžak

100 milijuna eura (5,8 kilometara) Donja Gračanica – Drivuša – Klopče

80 milijuna eura (4 kilometra) Donja Gračanica – Vraca

30 milijuna eura (7,2 kilometra) Počitelj – Buna

183 milijuna eura (23,6 kilometara) Lašva – Nević Polje – Travnik

100 milijuna eura (11,2 kilometra) Počitelj – Zvirovići

400 milijuna maraka vrijednost tunela Prenj.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.