Na Kupresu razminirano više od 11 milijuna m² površine

Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) predao je predstavnicima ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres uvjerenje o izvršenoj aktivnosti tehničkog izviđanja i čišćenja minsko sumnjive površine na lokalitetu Zlosela kod Kupresa.

Aktivnosti tehničkog izviđanja i čišćenja minski sumnjive površine proveli su pripadnici pirotehničarskih timova Oružanih snaga BiH i ovo je dosad najveći projekt koji su realizirali i predali civilnim vlastima pripadnici pirotehničarske bojne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, priopćili su iz Hercegbosanskih šuma.

Prilikom čišćenja terena pronađena su 1.103 komada minsko eksplozivnih sredstava različite vrste, uglavnom protupješačkih mina (PMR -1S, PMA -2, PMA-3, PMR 2A, PMR-3, PROM-1, MRUD), protutenkovskih mina (TMRP-6 i TMM-1) i druge vrste neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Nakon razminiravanja u uporabu je vraćeno 11.483.398 metara četvornih površine.

Foto: Hercegbosanske šume

Minska sumnjiva površina (MSP) Zlosela je visoravan koja obuhvaća planinski prostor, Vitorog, Vučijak, Kurljaj, Stražbenica, kao i prostore visokih kraških polja te je najveći dio područja pod šumom, a dio terena je pogodan za ispašu stoke.

Kako su istaknuli iz ŠGD Hercegbosanske šume, od mina je očišćen i omogućen je pristup ukupnoj površini od 1.440,83 hektara šumskog zemljišta kojim gospodari to poduzeće, od čega 907,03 hektara otpada na visoke šume, dok se na goleti odnosi 533,80 hektara preostale oslobođene površine.

Oslobođena je ukupna zaliha krupnog drveta od 270.867,00 m³, uglavnom visoke šume četinjača.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.