Na imanju kod Mostara glavica luka teška preko kilogram

U posljednje vrijeme česte su u medijima vijesti o kuriozitetima vezanim za enormno teškim plodovima povrća i voća.

Ovog puta dodajemo još jedan takav primjer.

Naime, na imanju Mirsada Lavića zvanog “Visak” u Vrapčićima, lociranom u Lužnicama, koje je u listopadu 2018. godine zasađeno sjemenom luka, neočekivano je toliko rodio luk da su se pojavile u velikom broju glavice luka enormne težine, piše Dnevni List.

Iako vlasnik imanja Lavić nije upotrebljavao nikakvo umjetno đubrivo, koristeći isključivo prirodno đubrivo, najveći dio glavica luka imao je težinu od oko 700 grama, što se smatra izuzetno velikim plodom. Ali ni tu nije kraj priče o luku s ove parcele.

Vlasnik se pojavio s glavicom luka koja ima težinu 1,040 kilograma tako da do sada predastavlja makisimalnu zabilježenu težinu na našem području. Vjerojatno su uvjeti za rast bili toliko povoljni da je došlo do ploda maksimalne težine.

Začudio sam se kad sam počeo vaditi glavice luka jer su bile enormno velike, neuobičajene za naše uvjete. Koristio sam prirodno đubrivo, ali nisam ni u snu mogao sanjati da će plodovi biti tako izdašni i veliki. Poseban kuriozitet predstavlja glavica koja je teška 1,040 kg, i evo pokazujem je prijateljima kako bi vidjeli da je to istina. Kako imam svoju ugostiteljsku firmu sav taj luk ću koristiti kao prilog mojim proizvodima, izjavio je Lavić.

Vrlo su česte vijesti u medijima o enormno teškim tikvama koje se pojavljuju na nekim imanjima, ali do sada nije zabilježena tako teška glavica luka, što govori da je sve moguće ako su prirodni uvjeti takvi da omogućavaju enormno velike plodove bilo voća ili povrća. Vlasnik firme upozorava da se perspektiva uzgoja mora bazirati na prirodnim đubrivima uz neprekidnu brigu oko povrća.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.