Na graničnim prijelazima oduzeta razna roba vrijednosti 78.000 KM

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje prilikom kontrola na graničnim prijelazima Rača, Karakaj i Orašje oduzeli su raznu robu koja se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH ukupne tržišne vrijednosti 78.000 KM.

Vršeći pojačanu kontrolu uvoza roba i putničkog prometa, ovlašteni službenici UNO pri Grupi za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnm centar Tuzla, otkrili su i pronašli raznu neprijavljenu robu.

Prilikom kontrole prometa robe i putnika na graničnom prijelazu Rača pronašli su neprijavljeno i skriveno 966 komada parfema poznatih svjetskih marki. Također, u nekoliko odovojenih akcija na graničnim prijelazima Krakaj, Orašije i Rača, koristeći doniranu specijalističku opreme za pregled robe, koja je UNO donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS, dodatno je pronađena neprijavljena razna roba poput sportske oprema, konditorskih proizvoda, laptopa i tekstila.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 78.000 KM.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UNO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navodi se u priopćenju UNO-a.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: