Na granici apstraktnog: U Širokom Brijegu otvorena Ivešićeva ”Ekspresija forme” – Jabuka.tv

Na granici apstraktnog: U Širokom Brijegu otvorena Ivešićeva ”Ekspresija forme”

Druga samostalna izložba Josipa Ivešića otvorena je u četvrtak u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

Kiparska djela mladog umjetnika podrijetlom iz Žepča objedinjena su pod nazivom “Ekspresija forme“, a predgovor izložbi napisao je povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar.

Ćavar je u govoru na otvorenju istaknuo da je Ivešićeva skulptura na pola puta između apstrakcije i figuracije.

U radovima bježi od doslovnog i realističnog i na granici apstraktnog uspješno pronalazi izraz. Ekspresivnom formom i snažnim izrazom, uspješno objedinjuje raznolikost tema i formi, nudeći nam izniman umjetnički doživljaj i religiozno iskustvo, naglasio je Ćavar.

Josip Ivešić 2018. je godine diplomirao kiparstvo u klasi prof. Stjepana Skoke na ALU Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu, a za svoje radove kaže da su vezani za razdoblje diplomskoga studija.

Na diplomskom studiju došlo je do propitkivanja u radu s novim materijalima te sam na taj način nastojao pronaći osobnu tematiku. Oduvijek su me privlačili biblijski počeci i motivi, poput Adama i Noine arke, ta iskra koja je od početka bila usađena u nas ljude. Otud se već na petoj godini pojavila apstraktna, ali asocijativna forma u mom kiparstvu, kazao je Ivešić za portal Jabuka.tv.

Kako je dodao, apstraktna forma odgovarala je njegovoj težnji odmicanja vlastitih radova od opisnosti.

Apstraktnom formom napravio sam korak prema nečemu novom. Tako je i ovaj ciklus zaživio i u njemu je prikazan raspon od studijskih pa do ovih poslijestudijskih dana, zaključio je Ivešić.

Nazočnima se obratio i ravnatelj Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg fra Ivan Marić, zahvalivši svima na dolasku te naglasivši svježinu koju je Ivešićeva izložba unijela u hercegovačku likovnost.

Izložbu je otvorenom proglasio akademski slikar Josip Mijić, a program otvorenja vodila je novinarka Željka Šaravanja.

Izložba ostaje otvorenom do 11. studenoga 2020. godine.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • divno,krasno,ova mlada dama ima istrenirani osmjeh,a druga publika velik im upitnik iznad glava,neznaju čemu bi se divili,Bože pomozi svima nama da budemo objektivni i Istiniti,jedini ispravni stav prema svemu i tek tada život ima smisla!

  • Za rekla bi markica iskrivljeno zašto u tebi toliko zla ćući…pokaži ti šta znaš i umješ….skulpture vrh a sam autor mlad umjetnik koji zna šta hoće od života

  • Drustvo u kojem jesmo i u kome su vrh ovo ,vrh ono,stvarnost je kojom samo okruzeni,i eto mlada lazete i da ide laznim putem eto kako je on ,umjetnik,sjetit ce se on mene i rec ,upravu je ,nije bila kritika samo da bi se kritiziralo,zivot je lijep,samo u istini,a sve je “zvaka” ,jer i ovisnik kaze sto mi govoris,ja uzivam,mozda i je,ali sigurno znam da nanosi stetu i sebi i drugima(kao i sve lazi)

  • Ma čim je od drveta mora bit dobro, jestel vi normalni što kritizirate.
    Pa kud češ bolju kombinaciju ,drvo i umjetnost, em moreš za muku i zagrijat čeljad ako nestane ćumura ili lož ulja. Ja san uvik bija za simbiozu prirode i umjetničkog duha.
    ŽIVI BILI , VESELI I ZDRAVI I RUMENI I DEBELI.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.