Na Filozofskom fakultetu u Mostaru obilježen Svjetski dan knjige

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava u petak je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana tribina na temu “Suvremeni izazovi u knjižničnom okruženju”.

Pročelnik Studija informacijskih znanosti doc. dr. Marko Odak istaknuo je kako bi knjižnica trebala postati informacijsko središte obrazovnog procesa.

– Kako bismo to postigli, trebamo obrazovani kadar koji će moći donijeti te promjene, bez obrazovanih stručnjaka nema ni prilagodbe novim zadaćama – zaključio je Odak, priopćeno je s Filozofskog fakulteta.

Prof. dr. Senada Dizdar s Univerziteta u Sarajevu govorila je o promjeni knjižnične paradigme naglasivši kako su komunikacijsko informacijske tehnologije donijele promjene u svim sferama života pa tako i u obrazovanju.

– Mi moramo svi biti svjesni da imamo nove generacije koje misle i rade drukčije. Folderi u knjižnicama se svakako moraju prilagoditi i promijeniti uz, naravno, tradicionalne fondove koji su tiskana građa – istaknula je Dizdar.

O razvojnom putu školskih knjižnica u Republici Hrvatskoj govorila je doc. dr. Dinka Kovačević koja je istaknula kako se na temelju odrađenih istraživanja može zaključiti da su potrebne hitne intervencije u području osnovnog i srednjoškolskog knjižničarstva kako bi knjižnice u suvremenom obrazovanju mogle odgovoriti složenim zadaćama u svrhu razvijanja kritičkog razmišljanja i korištenja samih informacija.

Na Filozofskom fakultetu je, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, studentima, djelatnicima i posjetiteljima fakulteta, od danas dostupna “Mala slobodna knjižnica”, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.