Deveta smrt izbjegnuta je pukom srećom: “Umrli su kako su i živjeli, svi za jednim stolom”

Mladić dvadesetih godina samo pukom slučajnošću uspio je izbjeći tragediju koja je u novogodišnje jutro Hercegovinu zavila u crno. Uz Mirelu, Miju, Žanu, Mariju, Ivana, Stipu, Stjepana i Stipu u vikendici na Tribistovu Novu godinu čekao je još jedan njihov prijatelj iz Rakitna.

Nakon što su jedni drugima čestitali i poželjeli sve najbolje u danima koji dolaze, i ne sluteći da je to posljednji stisak ruke, ovaj mladić je malo iza ponoći napustio vikendicu na Tribistovu jer ga je ujutro čekao posao u jednom od ugostiteljskih objekata u nekoliko kilometara udaljenom Blidinju.

Naime, ovaj mladić je zajedno s jednim od preminulih mladića tijekom sezone radio na Blidinju. Zbog prve smjene on je odlučio vikendicu napustiti brzo iza ponoći, dok je njegov prijatelj ostao s društvom te je na posao planirao iz Tribistova. Na koncu, to mu je i bliže. Nažalost, sudbina je odredila drugačije. Za tragediju koja se dogodila u kući u kojoj je i sam slavio mladić je saznao na radnom mjestu.

Jedinog preživjelog s novogodišnjeg slavlja na Tribistovu najbliži su u petak u prijepodnevnim satima u stanju šoka s Blidinja dovezli kući u Rakitno, mjesto gdje su se i jučer izmjenjivali tišina i jecaji, molitva i tuga, gdje se kiša stapala sa suznim licima… Nema kuće koju ova tragedija nije dotakla. Čak šest mladića i djevojaka koji novogodišnje jutro nisu dočekali živjelo je u ovom malom hercegovačkom mjestu nadomak Posušja.

Stotine odaju počast

Svi su bili ista generacija, družili su se od malih nogu, malo je ovo mjesto sa samo 1500 stanovnika. Svi su svakome nešto. Obitelji stradalih međusobno su rodbinski isprepletene, a ako nisu rođaci, onda su susjedi. Nema ga u selu koga je ova tragedija ostavila ravnodušnim, kazao je za medije jedan od sumještana stradalih mladića i djevojaka.

Baš kako su cijeli život zajedno živjeli, tako su i preminuli. Svi za jednim stolom.

Jutros je jedan od roditelja rekao je da ih je bilo sedam za stolom, dok je jedan pao jer je sjedio na kraju klupe, kazao je fra Marinko Leko, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Rakitnom koji je jučer posjetio roditelje stradale djece.

Agregat pomoću kojeg su se grijali nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno u ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio točno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići.

Tijekom očevida je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerojatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno ugljikov monoksid, ugušili osmero mladih.

Iz policije je rečeno da plinski top koji se koristi za zagrijavanje nije pronađen uz agregat, kako se to iznosilo u medijima.

Osmero mladića i djevojaka je proslavljalo Novu godinu zajedno sa još šest prijatelja, koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susjednu vikendicu na spavanje. Jedan od mladića iz susjedne vikendice ih je jučer ujutro u 10 sati i pronašao mrtve.

Preminuli bio vratar u lokalnom klubu

Polako se objavljuje više informacija o umrlima. Preminuli Stjepan Jukić (19) bivši je golman Posušja koji je za ovaj klub branio u omladinskoj ligi BiH Jug u kategorijama kadeta i juniora.

Doviđenja anđeli… Marija, Mia, Stipe, Ivane, Mirela, Žana, Stipe neka vas Bog dragi i anđeli čuvaju, a uz Boga i anđele vaš prijatelj i anđeo Stjepan Jukić čuvat će vas, kao što je i čuvao gol svog nogometnog kluba iz Posušja, poručili su iz ovog kluba.

Danas Dan žalosti: Cijela BiH tuguje za mladima iz Posušja

(www.jabuka.tv)