Na dnevnoj bazi u BiH uđe od 100 do 110 ilegalnih migranata

Bosna i Hercegovina ima problema s osiguravanjem vanjskih granica. Na dnevnoj bazi u nju uđe od 100 do 110 ilegalnih migranata, a na mjesečnoj bazi ta brojka se penje i do 30.000.

Ovaj alarmantni podatak potvrdio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima. U isto vrijeme, dok se kriza povećava, državne institucije ne čine mnogo te se samo na sjednicama Vijeća ministara konstatiraju brojke, piše Dnevni Avaz.

Normalni uvjeti

Trenutno, od 100 do 110 migranata dnevno uđe u BiH. Imali smo sjednicu Operativnog stožera za migracije pa smo raspravljali o zaštiti granice. Granična policija sastavila je plan koji će biti dostavljen Vijeću ministara. U njemu su brojke o tome koliko bi službenika trebalo zaposliti da nadgledamo sve udarne točke, naveo je Ujić.

Međutim, to je samo broj migranata koju službe uprate, dok je stvarni broj vjerojatno veći, a najveći val još nije ni počeo, a tada bi u BiH moglo ulaziti i do 30.000 migranata.

Granična policija bila je zadužena da izvrši analizu i utvrdi na kojim je dijelovima granice bilo najviše ilegalnih ulazaka te koliko bi službenika trebalo zaposliti da bi se granica sačuvala.

Prema njihovim procjenama, da bi se granica i kritične točke pokrile 24 sata dnevno, potrebno je više od 1.000 službenika. Ali, problem je što Graničnoj policiji nedostaje kadra da radi i u normalnim uvjetima.

Graničnoj policiji BiH za obavljanje osnovnih poslova i zadaća, bez izvanrednih okolnosti i složenog stanja na granici koje je evidentno od početka 2017. godine, nedostaju 442 policijska službenika. Prema procjeni Granične policije BiH, da bi se pokrila identificirana mjesta prelaska granice na istoku BiH, potrebno je dodatnih 510 službenika, a u slučaju pokrivanja i svih potencijalnih mjesta prelaska bilo bi potrebno mnogo više službenika, navedeno je iz ove službe.

Kritične točke

To znači da bi za pokrivanje samo kritičnih točaka na granici dugoj oko 600 kilometara trebalo zaposliti ukupno 952 službenika.

U slučaju da se treba osigurati granica cijelom duljinom, potrebno je pet puta više službenika.

Granična policija: Ne možemo sami

Iz Granične policije ističu da sami ne mogu zaustaviti val migranata niti riješiti složeno stanje na granici.

Granična policija neće moći samostalno i s postojećim materijalno-tehničkim kapacitetima i brojem službenika riješiti složeno stanje na granici bez znatne podrške državnih i entitetskih organa, osobito policijskih, kao i međunarodnih organizacija, što se posebno odnosi na financijsku podršku za nabavku sofisticirane specijalističke opreme za nadzor granice, rečeno je.

Totalna blokada ulaska

Ako granica prema EU ostane hermetički ili potpuno zatvorena, onda ćemo i mi ići na totalnu blokadu ulaska. Dosta je građana, posebno iz Irana koji turistički ulaze u Srbiju, a u BiH ulaze kao migranti i taže azil, rekao je u petak Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zbog migrantske krize BiH će zatvoriti svoje granice

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.