Na današnji dan umro je papa Ivan Pavao II.

Na današnji dan 2005. godine umro je Ivan Pavao II. Rođen je u Wadowicama u Poljskoj, 18. svibnja 1920. kao Karol Józef Wojtyła. Kardinalska ga je konklava izabrala za papu (264. po redu) 16. listopada 1978. godine. Njegov dugogodišnji pontifikat obilježava niz zanimljivosti: jedan je od najmlađih papa novijega doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan nakon više stoljeća; prvi papa iz nakon više stoljeća iz jednoga slavenskog naroda.

U 26 godina svoga pontifikata, posjetio je 130 država – od toga je tri puta bio u Hrvatskoj. Proputovao je 1,2 milijuna kilometara. Obišao je zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova. Prvi je papa, koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Papa se tijekom cijelog svog djelovanja zalagao za mir. Zagovarao je pravo svakoga naroda na samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu “kultura života” na svom putovanju u SAD 1993. godine. Pri tome je izjavio: “Kultura života znači poštivanje prirode i zaštita Božjeg djela stvaranja. Na poseban način, znači poštivanje ljudskog života od prvog trenutka začeća do prirodne smrti.” Promicao je međureligijski dijalog i mir. Zalagao se za jedinstvo kršćana.

Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima. Prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu. Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora i dokumenata, što je oko 18 milijuna riječi. Napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motu proprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao novih 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je novih 1338 blaženika i 482 novih svetaca.

Papa Benedikt XVI. proglasio je Ivana Pavla II. blaženim, te proglasio njegovim blagdanom datum kada je on bio održao svoju prvu misu kao papa, 22. listopada.

Posljednje papine riječi bile su na poljskom jeziku i navodno su glasile: “Pozwólcie mi odejść do domu Ojca”. (Dozvolite mi otići u Očev dom).

Fra Luka Markešić u papi Ivanu Pavlu II

Papa Ivan Pavao II bio je jedan od najznačajnijih papa u Katoličkoj crkvi od 19. stoljeća do danas. Važnost njegovog djelovanja očituje se u nekoliko stvari, a ponajprije je značajan za obnovu Katoličke crkve – ocijenio je za Fenu fra Luka Markešić povodom osme godišnjice smrti ovog pape.

Fra Luka Markešić smatra da je papa Ivan Pavao II u svom djelovanju propagirao da se odluke Drugog vatikanskog sabora u vezi s obnovom Crkve praktično provedu u životu vjernika, a i crkvenih poglavara.

– Smatra se da je njegov rad u oblasti obnove Crkve bio uspješan, posebno na duhovnoj obnovi katoličanstva. Istodobno mu se zamjera što to nije pratilo i obnovu određenih institucija u Crkvi koja imaju ljudska obilježja, kao što su Rimska kurija, kaptoli u regionalnim crkvama ili odnosi između pojedinih mjesnih crkava. Crkva je stoga ostala vrlo slična onome kakva je bila i u prošlosti – kazao je on.

Značajnost njegova djelovanja, dodaje fra Luka, očituje se i u djelovanju na društvenom i političkom području u odnosu na svijet u kojem Katolička crkva živi i djeluje. Poznat je bio po tome što potječe iz Poljske koja je u to vrijeme bila dio tzv. drugog svijeta – komunizma i socijalizma.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.