Na današnji dan rođen je Pele – najbolji igrač u povijesti nogometa

Na današnji dan 1940. godine, rođen je brazilski nogometaš Edson Arantes do Nasimento (Nascimento), poznatiji kao Pele, prema nepodijeljenom mišljenju, najbolji igrač u povijesti nogometa.

Najboljim ikad ga je i 1999. godine proglasila i FIFA.

Usto, Međunarodni olimpijski odbor, nakon glasanja provedenog po nacionalnim olimpijskim odborima, u prosincu 1999., proglasio ga je jednim od pet najboljih sportaša 20. stoljeća – ostala četvorica su: atletičar Carl Lewis, boksač Muhammad Ali, košarkaš Michael Jordan i plivač Mark Spitz.

Pele je odrastao u siromaštvu, kao i većina brazilskih nogometaša. Nadimak Pele najvjerojatnije je dobio po portugalskoj riječi pelado, što znači bosonog ili po kolokvijalnom izrazu za dvorište.

Peleov otac također je bio nogometaš poznat pod imenom Dondinjo, ali je zbog ozljede morao prekinuti sportsku karijeru.

Najmlađi svjetski prvak

S 11 godina, na preporuku svog učitelja brazilskog nogometaša Waldemar de Brita, Pele je počeo igrati u podmlatku FK Santosa iz Sao Paola, a sa 16 godina Santosov trener ga ubacuje u prvi tim i već na prvoj utakmici Pele postiže gol.

O nadarenom mladiću glasine su se proširile i brazilski izbornik Silvio Pirila ga je pozvao na utakmicu protiv Argentine u Rio de Janeiro, gdje je Pele osvojio navijače pogotkom i atraktivnim potezima.

Te godine Pele je za Santos dao 58 pogodaka i dobio poziv za Svjetsko prvenstvo 1958. u Švedskoj. Tada je imao 17 godina i tako postao najmlađi svjetski prvak u nogometu.

Svojom koordinacijom pokreta i brzinom odskakao je od prosjeka; pretrčao bi 100 metara za 11 sekundi, skakao je 6,5 metara u dalj i 180 centimetara u vis.

U karijeri je postigao više od 1.200 golova. Preminuo je 29. prosinca 2022. u bolnici u Morumbiju, piše nadanasnjidan.ne.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.