Na današnji dan rođen je Charlie Chaplin

Filmski glumac, režiser, scenarista i producent sir Charles Spencer Chaplin (1889-1977), poznat kao Charlie Chaplin, jedan od najvećih umjetnika u povijesti filma, rođen je 16. travnja 1889. godine.

Iz rodne Britanije otišao je u SAD 1910. godine i prvo je igrao u filmskom burleskama Maxa Seneta, ali se brzo osamostalio i stekao svjetsku slavu likom sentimentalnog klauna-skitnice.

Njegov humanizam, izgrađen u vrijeme teške mladosti, učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora u afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Iako nije bio politički angažiran, njegov filmski opus bio je dovoljan razlog da u vrijeme antikomunističke histerije u SAD postane žrtva američkog republikanskog senatora Josefa Mcartyja.

Zbog toga je 1952. emigrirao u Švicarku, gdje je i umro 1977. Tijekom 40 godina snimio je 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dodijeljena mu je nagrada “Oskar” za životno djelo.

Filmovi: “Idila u polju”, “Pasji život”, “Mirna ulica”, “Hodočasnik”, “Dječak”, “Potjera za zlatom”, “Cirkus”, “Svjetlosti velegrada”, “Moderna vremena”, “Veliki diktator”, “Gospodin Vedu”, “Jedan kralj u New Yorku”, ”Svjetlosti pozornice”, “Grofica iz Honkonga”… Chaplinov “Veliki diktator”, mračna satira o nacističkom zločincu Adolfu Hitleru, dospjela je i do samog Berlina.

Hitler je pokušao pogledati film do kraja, ali je bijesan napustio projekciju. Charlie Chaplin je simbol filma 20. stoljeća i filma uopće.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.