Na današnji dan prije 69 godina pao je Široki Brijeg

Široki Brijeg danas obilježava Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, odnosno većina ga ‘vidi’ kao pad, a drugi kao oslobođenje jer na današnji dan su točno prije 69 godina partizani ušli u Široki Brijeg te počinili strašne zločine u franjevačkom samostanu na Brijegu gdje su zatekli dvanaest fratara koje su svezali i žive zapalili u obližnjem ratnom skloništu. 

kosti_franjevci

Kosti pobijenih franjevaca u ratnom skloništu pored crkve – slikano 10. travnja 1969.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata pored Ustaša su u gradu bile smještene i talijanske te domobranske postrojbe.

U srijedu ujutro, oko 11 sati tog kobnog 7. veljače partizani su probili zadnje linije ustaško-talijansko-domobranske obrane te ušli su u Široki Brijeg. U franjevačkom samostanu su pronašli dvanaest fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Potom su partizani, iz zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana izveli sve fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili.

partizani_ploca

Djelomično uništena spomen-ploča partizanskim vojnicima u Klancu (Trg svetog Ante) u Širokom Brijegu

crkva_siroki_rat_45_o

Oštećena crkva BDM u Širokom Brijegu – fotografija iz 1959. godine

Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet fratara i 30 učenika su se sakrili u fratarsku mlinicu, uz današnju Obilaznu cestu u Širokom Brijegu. te su se 8. veljače nakon prestanka napada vratili u samostan. Tu su ih dočekali partizani te ih odveli u nepoznatom smjeru. U posljednjih nekoliko godina otkriveno je da ih je najviše ubijeno u okolici Zagvozda.

Njemačko-ustaško-domobranske postrojbe imali su 4000 mrtvih ,a partizani oko 800.

crkva_siroki_rat_unutrasnjost

Unutrašnjost crkve 7. veljače 1945. (Fotografirao partizanski vojnik koji je fotografiju prije nekoliko godina predao Vicepostulaturi)

partizani_tenk_siroki_2

Partizani se spremaju za napad na Široki Brijeg i Mostar

Kuriri 11. dalmatinskog korpusa

Kuriri 11. dalmatinskog korpusa

Zarobljeni hrvatski i njemački vojnici u Širokom Brijegu 7. veljače 1945.

Zarobljeni hrvatski i njemački vojnici u Širokom Brijegu 7. veljače 1945.

Sljedećih dana i mjeseci, partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila tako da je u Drugom svjetskom ratu i poraću, statistički, ubijen svako deseti stanovnik Širokog Brijega. Župa Široki Brijeg godine 1940. imala je 8004 stanovnika. Procjenjuje se da je stradalo u Drugom svjetskom ratu i poraću na području općine između 786 i 2157 osoba. Po okončanju borbi, partizani su uspjeli zarobiti oko 1400 njemačkih i hrvatskih vojnika, a čelnici tadašnje OZNA-e, tih su dana, dali uhititi preko 2000 Širokobriježana.

franjevci_pobijeni

Grob pobijenih franjevaca u crkvi BDM u Širokom Brijegu

Uništeno je kulturno blago, zajedno sa samostanskim, crkvenim i školskim inventarom, a zgrade su teško oštećene. Dvije godine nakon rata spaljene su matične knjige vođene od 1753. godine, a franjevci protjerani. Nakon tih teških stradanja Široki Brijeg je desetljećima povijao rane.

(www.jabuka.tv)

53 komentara

 • Pokoj im dusi da sad ustanu imali bi sta i vidit partizana nigdi sve hrvat do hrvata sve pozlaceno racun prazan!!ha ha bolesti!!

 • Za crkvu svaka cast sigurno bi se divili kad bi ustali i vidjeli kako je sve lijepo.Kad bi vidili ostalo,a posebno politicko stanje rekli bi oni to je gore nego onda.Sama MAFIJA koja neda jadnom narodu da zivi,Stace se i njima na kraj.

 • emigrante di si bio 1991.g što nisi došao branit domovinu lako je pričat iza računara,ako si posla 1000-2000 MARAKA misliš da možeš platit naše neprospavane noći na kiši ledu i buri.

 • Ovi današnji partizani mogli su vidjeti od prošlih partizana šta nevalja pa to nečiniti Oni ubijali metkom ovi ekonomskim putem šta je strašnije

 • Bilo je teško,neponovilo se nikad više.Trebamo dobro paziti i biti pametni da nam se ovo ponovo ne desi.Ante Josipović je bio na Širokom tada,a šta je radio nezna se.Ivo je predsjednik RH i nemože odgovarati za svoga oca,ali dobro je znati.Ako HDZ ne promjeni politiku očekujte svašta.

 • sad je pao u ruke muslimana bez ispaljenog metka zahvaljujući hrvatskim političarima, ali baš svima i oporbenima i na vlasti sve lopovi

 • Nisu zaslužili smrt, ali doživotnu robiju da, većina fratara je agitirala za Hitlera i sudjelovala u klanju Srba…postoje razlozi za svako ubojstvo, ma kako oni bili neopravdani, samo nek mi netko objasni smisao postojanja rasnih zakona u NDH, koju je blagoslovila i katolička crkva sa Stepincem na čelu (postoji bezbroj slika nadbiskupa s Pavelićem i vrhuškom poturica i izdajnika iz NDH). Tko ima oči neka vidi.

  • SIEG HEIL…
   eno ti onaj crnac što igra za Široki.Tipičan primjer kako se ponaša,dobio je zaposlenje pa nas vrijeđa…
   Rasni zakoni nego što!Demokracija je smeće!

 • sjećam se Posranko nas je učio da POBJEDNIK PIŠE POVIJEST.i vidi ga danas:moral=0, obraz=0,krivokletstvo=čista 10.nekad je ljubio petokraku,danas ljubi pare.naš Hrvat iz Lištice

 • Nije red da se na današnji dan ovako prepiremo. Spominju se pobijeni Srbi, a nitko , osim u uvodnom tekstu, ne spominje ubijene hrvatske civile i to kad je rat završio. Ako su bili krivi, po svim pravima ratovanja, trebalo im je suditi a ne ubijati iz čiste osvete i zadovoljstva.

  • Netočno, treba govoriti prvo o uzrocima a onda o posljedicama. Ovaj tekst i prilog prikazuju samo partizanska zlodjela ne baveći se motivima i uzrocima, i to po mogućnosti spojiti u jedan uradak. Ako te zanima proguglaj malo pa ćeš prvo vidjeti šta su radili fratri, kako su hladnim oružjem ubijani srpski civili (zašto???), pa će ti biti sve puno jasnije. U tome je problem, tekst je jednostran i zločinac poretvoren u nevinu žrtvu. Po tebi je onda i saddam hussein nevina žrtva. Uvijek možeš napisati članak o njemu kao žrtvi američke urote, naravno ako ne spominješ njegove zločine.

 • otkud talijani u širokom 07.02.1945??????

  nabrojivši statistički stradale u tim događanjima za zaključiti je:
  svaki stranac koji dođe u Š.Brijeg neće ništa saznati o tolikim žrtvama , vlast koja je radila po diktatu iste iz zagreba skrila je veličinu žrtve i zvjerstvo partizana , po diktatu RAZVODNI /kad se vino razvodni više nije vino/ , pa su tako isti vlastodršci pojačani udbom i udbinim potomcima smišljeno u svakom selu napravili spomeničić stradalima, tako da se sveukupna žrtva omrvila ili razvodnila,umjesto da je napravljen jedinstven spomenik tisućama

 • Barem danas bi trebalo dati malo poštovanja za sve ove žrtve. Nije danas dan da se ovako nisko komunicira. Žalosno je da se ovako ponašamo, ovo pokazuje da više treba pisati, pričati o ovim dagađajima, o našoj povijesti. Dosta je nevinih žrtava palo, puno je majki bilo ožalošćeno. Možemo li bar danas svaki od nas odvojiti par minuta i pitati starije koji su još živi kako je to tada bilo, ako želimo istinu.

 • Sinovi udbaša i raznorazni špijuna i špijunčića nekrivimo vas za djela vaši otaca, ali molimo minimum pristojnosti da laži ne širite, da činjenice ne izvrćete. Pa zna se u svakom mjestu šta je ko radio. Trebamo omogućiti istini da iziđe na svjetlo dana i svima će nam biti lakše. Lakše će biti i vama koji nosite teret vaših otaca ako se jednom taj postupak osudi, svima oprosti ali nezaboravi.
  Mirnije će mo spavati svi, a to pogotovo važi za one opterećene nedjelima svojih otaca.

 • Titini koljači i krvožedni partizanski vampiri imali su nažalost svoj bal vampira u našoj svetoj hrvatskoj Hercegovini.Pobiše na pravdi Boga naše svećenike, našu braću franjevce, naš nedužan hrvatski puk. Narod koji nije ništa skrivio, osim što je odan Bogu i svojoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.Dođoše ubojice žedni i željni krvi nevine kršćanske i Hrvatske i načiniše pokolj.Pokolj koji će za vieke viekova ostat zapamćen i upisan i u knjige ,i u srca naroda Hrvatskog Hercegovačkog. Dođoše zvijeri u ljudskom obličju, pod znakom crvene beštije, pod znakom sotonine petokrake.Pokazaše sve ono neljudsko što nosiše u sebi kao zlodar njihova gospodara mraka i gospodara njihovih mračnih duša, koje su vjerno služile svome božanstvu zla-Sotoni osobno.U ime sotonino pobiše one koji su vjerni svom Bogu, svom narodu, svome Kristu ,svome Kraljui patniku.Mučeničkom smrću posvjedočili su svoju vjernost Crkvi i Bogu.Nisu izdali ni sebe , ni svoju vjernost Bogu , ni svoj narod , ni svoja uvjerenja. Znali su za što umiru, za koga umiru, i za to se nisu bojali ni smrti ,ni krvnika. Akrvnici pod trorogom kapom partizankom koja se protivi Bogu, i svemu ljudskom i kršćanskom , mislili su da će njihovom smrću, umrijeti i povijest Crkve u Hercegovini.Kako pogrješno. Svjedoci smo i juče i danas da je njihova žrtva urodila višestruko.Itridesetostruko i stostruko. Njihova mučenička krv rađa i obilato donosi plodove. Nova zvanja, novi mladi naraštaji koji se okreću Crkvi, i novi ,još veći plodovi obilne žetve, koja je urodila kao sveta ljubav. Ono što oni učiniše svojom žrtvom za sve nas.pro nobis-Božja je volja. Bog ništa ne čini za sebe.Za nas su umrli, za nas su se ponovno rodili u nebeskom Novom Jeruzalemu.I skoro sedamdeset godina nakon njihova smaknuća oni nas pokreću, oni nas uče da ljubeći Boga ljibimo i bližnjeg svoga i svoju Domovinu.kako zemaljsku, tako i nebesku Domovinu. Njihova žrtva nije i nikad ne će biti uzaludna. Tko je god u Bogu i s Bogom , nije nikad izgubio, niti mu je plaća propala.Ljubite jedni druge tako da možete dati život jedni za druge, kaže ISUS svakom čovjeku. Naši pobijeni svećenici, naša braća u Bogu, nesebično su znali ljubiti i davati sebe za sve nas kako bi ostali vjerni Kristovim Riječima i Kristovom učenju. TO je jedini pravi i ispravni odgovor u svijetu prepunom zla i iskušenja. Oni su kušani i u vatri i u ognju i u nesreći , i Bog ih je našao dostojne i prokušane u vjernosti Njemu Jedinom Vječnom Bogu, Gospodaru ŽIVOTA i smrti.
  Spaljeni i ubijeni i ubijeni i spaljeni naši fratri poručuju;probudite se iz uspavanosti, budni budite i bdijte, molite zajedno s Isusom , trpite zajedno s njim ,pa ako treba i umrite s njim , kao što smo i mi umrli , da bi s Njim mogli uskrsnuti u život vječni.Svi će mo jednom stati pred Sud Božji.Molimo se Bogu ,traažimo zagovor naše pobijene braće kako bi smo čista lica i čista srca došli pred onoga koji je Ljubav, Istina i Pravda.

  • Kako ustaše a ne retko i u katoličkim odeždama sa kamom u ruci mogu da se nadaju milosti božijoj a toliku hrišćansku pravoslavnu decu i žene poubijaše i još podstičući “svoj puk” na najmonstruoznije zločine. Mislim da je Bog jedan pa ne verujem da ta nedužna deca mogu da budu na istom mestu na kom se nalaze i ove ubice koji se u ime i sa imenom božijim kretali u koljačke pohode protiv nevinih i nezaštićenih žena i dece.

 • Pokoj im Dušu i laka im Hrvatska zemlja za koju su se borili…..a tvoji i tvoj tito su se borili za jugoslaviju za kojom ti i sad patiš

 • Ti si sigurno jedan od sinova ovih komunjara.Kako te nije sramota.Nazalost danas ih je sve vise takvih.Gledam do neki dan je bio komunjara a jucer sjedi u trecem redu u crkvi.Pa zar takvih ljudi nije stid od Boga? Ovo sto je ucinjeno je tragedija i ne ponovilo se nikada vise.Hvala im sto su dali zivot za vjeru,Boga i nas narod.Neka Vam je laka Hrvatsko Hercegovacka zemlja!

  • Ja se istine ne bojim, ja ne prijetim i ne pljujem druge. Ustaše i talijani su u svojim divljačkim pohodima izbrisali mnoga sela dalmatinske zagore čineći neviđene zločine na kojima se sablažnjavala čitava europa, čak i nijemci. U tim zločinima presudnu ulogu su odigrali svećenici koji su blagoslovili klanje i poveli narod u rušenje pravoslavnih vjerskih objekata (pronađi podatak koliko je ostalo manastira u komadu). Hercegovački fratri su listom podržavali marionetsku izdajnički vladu, i budući da je svima bilo jasno kako će završiti pa ih je velik broj pobjegao preko Vatikana. Malo ljudi zna da su Široki i Mostar pripadali talijanskoj okupacijskoj zoni (toliko o suverenitetu NDH), odnosno u NDH glavnu su riječ vodili talijani i nijemci koji su iskoristili Pavelića i njegovu terorističku organizaciju da bi uz što manje gubitke osvojili naše prostore. Partizanski pokret u okupiranoj dalmaciji imao je za cilj protjerati talijansko-ustaške jedinice i osloboditi Dalmaciju. U zapadnoj Hercegovini zahvaljujući aktivnostima same crkve partizanski pokret nikad nije zaživio, i mi smo danas prisiljeni ponositi se tim fratrima i ustašama i ostalim izdajicama. Međutim, istinu svi znamo, ustaše su u tom ratu bili agresori i zločinci koji su pokušali istrijebiti cijele narode na ovim prostorima, i to nikad ne smijemo zaboraviti. Domovinski rat je pandan partizanskom pokretu i to se niakd neće promijeniti, jer je istina samo jedna.

   • za što su se i kako borili Ustaše i domobrani,a za što patrizani????i tko je koga tu izdao????Prvi su se borili za Hrvatsku a drugi za Jugoslaviju,i porediti II svjetski rat s domovinskim je notorna glupost i jedno s drugim nema nikakve veze…….NDH je bili izraz volje Hrvatskog naroda kao i 91 godine……..partizani su uglavnom bježali po šumama i gorama dok nije stigla pomoč iz britanije i rusije….u ono vrijeme da bi se dobila Hrvatska država moralo je se nekome priklonit,tadašnje vodstvo je izabralo njemačku kao vodeću silu,aj jbg pobjednik piše povijest,i tebi su Titine knjige i komunistička propaganda punile glavu preko 50 godina….čitaj malo knjige i druge strane ima ih koliko hoćeš,a ima i živućih domobrana i ustaša upitaj kojeg

   • ali polako istina malo po malo izlazi na vidjelo….pomalo se jame otkopavaju,udba pomalo nestaje,nekad će se valjda i oko jasenovca kopat pa da se vidi tko je tu ukopan,neka neka polako,mi mladji ćemo to doživjet……….samo vidi popis stanovništva hrvatskog i srpskog godine 1938 i 1948 pa vidi kojih je bilo više pa poredi jednu godinu s drugom….pa vidi kojih je više nestalo,a čiji je broj porastao u to vrijeme

 • Fratre je likvidirao Adil Zulfikašić pukovnik OZNE i 1948 pobjegao u Švicarsku i došao kad je počeo rat kod Alije Izetbegovića.Posle likvidacije fratara u samostan je došao Jure Galić i Marko Šoljić a prvi je upao u samostan Ljubušak Mahmud Konjhođžić a Lištički komunisti su pred Hotelom Lipa zaigrali kozaračko kolo a tada je stigao Mirko Praljak i odabrao omladince da kupe po selu omladinu i kupe mrtvace do zore i tu je poginulo od Crni Lokava do Lištice 726 partizana a najviše ih je pobijeno u Ljubotićima,Dobrkovićima,Crnač itd.

 • …Siroki je_samo jednom pao,
  I sinove najbolje je dao.
  Sa lomace njegovih fratara,
  Omladina Brijeska progovara…
  Hercegovac dok se zemljom krece,
  Brieg Siroki vise pasti nece.
  Kako hode neka hode napadaca cuju cuju,
  Hercegovci njima porucuju

 • ovi,su,naj,gori,da,mogu,pojilibi,ovu,hrvatsku,grudu,,,NATOPLJENU,KRVLJU,,VIDIS,STAJE,,PENZIJA,,I,INVALIDNINA,,SVE,UDBAS,DO,UDBASA,,SAM,DAJ,MENI,KOJI,PARTIZANI,KOJI,UDBASI,,

 • Koliko znam italijananski fasizam je kaptulirao 1943 god.predali oruzje cetnicima ipartizanima nije ih bilo45 g.Narode hrvatski uzdignimo se spremni za nove izazove nepametujte budi kus.

 • Ogni volta che vado a Medjugorje, vengo sempre a Siroki Brjeg a onorare la memoria dei 30 Francescani Martiri. Senza il loro Martirio non ci sarebbe Medjugorje perché la vocazione di padre Jozo Zovko nasce da loro

 • Bitno je da je tad fasizam pobijedjen. Zalosno je da danasja omladina favorizuje fasiste i njihove nazadne ideje. Koliko god partizanija bila losa,bila je bolja od ustaskog rezima.

 • P, s, partizanima valjaju njemačke pare i žene a drugo im se sve gadi, dali je istina???
  Zapamtite kaj vam je Kerempuh rekel:hudi bi i biškupa vrgli vu pe
  kel – Krleža,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.