Na današnji dan preminuo je Jozo Leutar – Jabuka.tv

Na današnji dan preminuo je Jozo Leutar

Na današnji dan prije 22 godine preminuo je Jozo Leutar, nekadašnji zamjenik ministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine.

Leutar je preminuo 28. ožujka u sarajevskoj bolnici Koševo od posljedica ranjavanja nakon što je 16. ožujka 1999. godine u sarajevskom naselju Ciglane u ranim jutarnjim satima na njega izvršen atentat autobombom, piše Večernji list BiH.

Počinitelji i nalogodavci ovog zločina ni do danas nisu otkriveni i procesuirani. Više od dvaju desetljeća traje borba da se dozna istina o ovom zločinu.

Lažni iskaz i optužbe

Istinu će biti jedino moguće doznati kada iz parapolicijskih i obavještajnih službi iščeznu oni koji su godinama prikrivali i podmetali dokaze te čak i prijetili, izmišljali. Najprije sa samim vozilom i eksplozivom koji je podmetnut pod vozilo koje je eksplodiralo u ranim jutarnjim satima.

Leutar je teško ozlijeđen 16. ožujka 1999. kada je u službenom automobilu, kojim je iz stana putovao do sjedišta MUP-a, eksplodirala podmetnuta naprava. Najteži šrapnel koji mu je završio u glavi koštao ga je života. Uslijed teških ozljeda preminuo je 28. ožujka u sarajevskoj bolnici.

Uz Leutara, u automobilu je bio i njegov vozač Željko Ćosić koji je također ozlijeđen, ali je preživio atentat. Ćosić je na temelju lažnog iskaza zaštićenog svjedoka bio osumnjičen kao atentator na Leutara, pa je bio i optužen te je u zatvoru proveo punih 30 mjeseci, a na kraju je pravomoćno oslobođen tih optužbi.

Stvarni počinitelji ubojstva Joze Leutara i dalje su nepoznati, no službe bi ih mogle vrlo lako pronaći. Najprije treba započeti sa svjedočenjem Armana Jašarevića koji je vrlo kratko nakon ubojstva posvjedočio kako je bošnjački politički i policijski vrh odgovoran za njegovu likvidaciju. Do u potankosti je govorio o detaljima urote i pripreme ubojstva, no bošnjačke službe pod nadzorom zloglasnog MOS-a, a kasnije AID-a i uz asistenciju odabranih policijskih, pravosudnih i medijskih trabanata, odlučile su počiniti novi zločin.

Za ubojstvo Leutara optužile su Hrvate, a na popisu onih koji nikada nisu optuženi između redova, uz ostala, stajalo je i ime tadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH i hrvatskog člana bh. Predsjedništva Ante Jelavića. Sve to bio je sastavni dio obavještajne hobotnice kojom je upravljao SDA te je i danas održava živom i koristi po potrebi.

Nikada nisu ispitani

Kako bi ovaj monstruozni plan potvrdili, izabrali su kriminalca Merima Galijatovića za tajnoga svjedoka koji je jedno vrijeme bio član i Kažnjeničke bojne. No, tijekom postupka obrana je razvalila ovoga kriminalca, kao i njegove laži te uprla prstom na Faika Lušiju, Mehmeda Žilića, koji pak nikada nisu bili ispitani.

Kada je prije nekoliko godina aktualizirana istraga u SIPA-i, protiv šefa toga tima i nekoliko članova mafijaška struktura AID-a je “isposlovala” prijave i suspenziju ovih dužnosnika. Nakon toga istraga je posve zaustavljena. Budući da je prošlo 20 godina od ovog zločina, prijeti nastupanje zastare.

Naime, kako je ranije ustvrdio i Leutarov sin, istraga atentata smišljeno se godinama odugovlačila kako se ubojice i nalogodavci nikada ne bi pronašli te nastupila zastara od kaznenog progona. Po kaznenom zakonodavstvu BiH, istraga za djelo ubojstva zastarijeva nakon 20 godina, zbog čega je obitelj cijelo vrijeme inzistirala da se ovaj napad proglasi terorizmom.

(www.jabuka.tv)


18 komentara

 • Ovo je tuzno da svske godine citamo ovo jedno te isto a nalogodavci i pocinioci setkaju po Sarajevu i danas dan zivi ta politika i mrzitelji hrvsta i danas rade na unistenju hrvatskog naroda ali drugim metodama i sredstvima…To je vidljivo iz dana u dan pa i u ovim kriznim danima kad smo svi suoceni sa korona virusom… Prohrvatske snage ne miruju..,

 • Osumljiciti Zeljka Cosica kao atentatora mogu samo bolesni umovi, sa razlogom odvesti istragu sto dalje od pravoga puta. Postaviti eksploziv pod auto koje sam vozi, po meni nece napraviti nitko kome je zivot drag. Koga to danas zanima koliko je propatio on i njegova obitelj zbog toga svega, dok se oni koji su to pripremili i danas setaju slobodno. To nam sve govori da se nije nista promjenilo od tada pa do danas!

 • Nisu zivi samo nasljednici nego su zivi i nalogodavci i ubice i oni koji du prikrivali zlocin i usmjeravali istragu u suprotnom, krivom smjeru. Ta ekipa zlikovaca, koji se nazivaju BiH patriotima je jos tu, jos su mocni i mocniji i dalje cine zla i to hrvatskom narodu gdje god mogu..,

 • Na danasnji dan je od posljedica teroristickog cina, islamista i mafije podlegao castan i posten covjek… Koliko su strukture u Sudovima, Policiji, tuzilastvu itd. korumpirane i pod uticajem bosnjaka i SDA govori to da do danasnjeg dana nije pokrenut proces istrage u ovom slucaju za ubice a i nalogodavce sto je bitnije…. Sve se svelo na lazne optuznice protiv hrvata koji nisu imali veze sa ovim teroristickim cinom. A to govori koliko su pravi nalogodavci mocni. Sramota za HDZ jer oni participiraju u vlasti sve ove godine i imali su vazda kljucne ljude u pravosudu i tuzilastvu. Ne zamislivo je ali je u politici i kaljuzi kriminala i korupcije moguce da se ovaj slucaj zataskava u kompezacijo tko zna cega i koga… Bosnjackom vrhu nije stalo do istine a ocito i hvvatskim prestavnicima… Gdje je pravosude govore i ubistva Delalica, Ugljena, gen Santicapolicajaca u Travniku, policajaca nedavno u Sarajevu, slucaj Memoc, Dragicevic itd…To je pokazatelj tko vodi ovu drzavu i u kojem smjeru…

 • Ovaj sto je vozac bio Cosic nema veze s ovim ,osim sto je auto vozio di nije smio i tamo mu postavilo eksploziv.Ovi ostali svi su iz krim .miljea , tako da to je sve neko vjesto isprepleo i bi ovi sta god oces.

 • Jednom prilikom, na seminaru za pravnike, imao sam priliku razgovarati sa jednim uglednim profesorem o ljudskim pravima u stvarnom životu. Kaže on, da u životu, nije vrijedno boriti se protiv sustava i režima, jer uvijek, na kraju, to ti uništi život, i tebi i obitelji. Pa mi je počeo nabrajati primjere ljudi koje je osobno poznavao, a koji su se na različitim dijelovima svijeta borili protiv nepravednog sustava, a na kraju su svi stradali, pa čak i oni koji su nešto promijenili, ako su se dokopali vlasti, ubrzo su postali isti kao i oni koje su maknuli. To je u ljudskoj prirodi. Uostalom, tu vječnu borbu pojedinca protiv režima, koji je izopačen iz društva, sam i otuđen, najbolje je opisao F.Kafka u Procesu. I što se promijenilo od tada? Za pokojnog Jozu iskreno žaluju samo njegova najbliža obitelj, a druge nije briga, jer su preokupirani sobom i strahom od smrti. Zato svašta rade u ovom životu, od straha. Kad analiziram svoje obiteljsko stablo, u zadnjih 100 godina, vidim da su moji preci skončali život ili nasilnom smrću, ili kao politički zatvorenici ili su emigrirali. A oni, koji rade to zlo, i dalje uživaju u plodovima svoga rada.

  • Kako i zasto,uopce se ne slazem s tobom i tvojim profesorom.
   Sta treba pustit mafiji da nas kradu?,malo su pa treba jos.
   Zakona ima i zakon treba sprovest a ne izmisljat.osobno sam se borila protiv mafije,zapasali ko da im je babovina i dobila.
   Nisu oni ukleti nego njihova djeca i unucad na zalost,svi grihesi se odraze na neduznom djetetu.

 • Jozo Leutar je bio posten i castan covjek i policajac, doministar. Zato je i ubijen sto je smetao politickoj mafiji koja i danas vlada i kontrolira sve u BiH… Ocito je barnuo u odinje gnijezdo kriminala…

 • I dalje truju narod, zavadi pa vladaj. JOZI POKOJ VJEČNI, a političarima srogi zatvor želim, jer zavađaju i truju narod dezinfekcijama i lažima pa se jadni narod svađa…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.