Na današnji dan preminuo je fra Grgo Martić hrvatski franjevac, književnik, političar, domoljub i rodoljub

Rastovača, Posušje, 24. siječnja 1822. – Kreševo, 30. kolovoza 1905. Studirao je teologiju na sveučilištima u Zagrebu i Stolnom Biogradu (Ugarska).

Kao franjevac iznimnu brigu pružio je pomaganju siromašnima i izobrazbi mladih, otvario osnovnu školu u Kreševu i gimnaziju u Sarajevu unatoč teškim prilikama i otporu Osmanlija.

Govrio je uz materinji još i šest stranih jezika. Politički je djelovao na jačanju veze Hrvata BiH sa Hrvatima u Hrvatskoj.

U književnosti zapamćen po prijevodu značajnih djela kao što su ona Homera i Goethea. Od vlastitih djela značajni je ep Osvetnici (o borbi protiv Omsanlija) i mnoga pjesnička djela objavljena u zbirkama.

Teško narodu bez ljubavi bratske, kao Bosni bez zemlje Hrvatske. (1860)

(www.jabuka.tv)


3 komentara

    • Da je on ziv nebi dozvolio da pratri nagovaraju narod da glasaju za lopove hdz enjarske. Nebi isao na domjenke ratnih profitera. Obilazio bi siromasne i potrebite. Covic klempo ljubic i ostali udbaski i komunisticki sljam nebi bili u prvim redovima niti na bilima niti na veliku Gospu na brigu niti igdje.

  • Kako se zalago za hrvatiziranje rimokatolika u BiH tako je i dobivo bečke medalje.. Ipak je on iz franjevačkog reda.. Napiso je i zbirku narodni pjesama o ustanku naših rimokatolika hercegovaca i bosanaca protiv turaka, naravno tad smo se borili za svoju herceg bosnu i nismo se zvali hrvatima a on je to napiso u toj zbirki nazivajuć nas hrvatima.. Kad su pogubljeni i zarobljeni naši ustanici beč je poslje da udovolji i stavi nas pod kontrolu proglasio herceg bosnu u ljubljani, nisu smili u bih jer su nam uzeli našu herceg bosnu i krenili je hrvatizirat.. Vratite se korjenima rimokatolici bih, oni nisu iz banske hrvatske jebem ti hrvatsku već ono što bosanski turci svojataju danas

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.