Na današnji dan: Podignuta optužnica protiv Zlatana Mije Jelića, branitelji s gradonačelnikom u Zagrebu

Dogodilo se na današnji dan (30.12).


Podignuta optužnica za ratne zločine protiv Zlatana Mije Jelića

Zlatan Mijo Jelić

30. prosinac 2015. – Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zlatana Jelića, rođenog 14.12.1970. godine u Mostaru, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi se tereti da je od svibnja 1993. do ožujka 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1. djelatne bojne Vojne policije HVO, te 1. lakojurišne bojne VP HVO, te zapovjednika koji je pod kontrolom imao sve postrojbe HVO-a na području Mostara, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba.

U optužnici se navodi da su, u okviru širokog i sustavnog napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO, na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Navedeni zločini su počinjeni prisilnim etničkim čišćenjem, prisilnim progonom i premještanjem žena i djece na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, nezakonitim zatočenjem bošnjačkog stanovništva u više logora i objekata za zatočenje, mučenjem i zlostavljanjem žrtava, prisilnim odvođenjem žrtava u živi štiti ili na prinudne radove na prvoj liniji bojišnice, prilikom čega su bili izloženi vatrenim djelovanjima i dovođeni u opasnost po život.

Pročitaj cijelu vijest!


Branitelji iz Širokog s gradonačelnikom stigli u Zagreb podržati suborce

30. prosinac 2014. – Četrdesetak branitelja iz Širokog Brijega i gradonačelnik Miro Kraljević stigli su u utorak u Zagreb kako bi pružili potporu braniteljima i invalidima iz Domovinskog rata koji već 70 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj 66.

”Širokobriješki branitelji u potpunosti podržavaju sve zahtjeve koje su postavili naši prijatelji i suborci branitelji i invalidi iz Domovinskog rata jer to su naši zajednički zahtjevi, zahtjevi pripadnika HV-a i HVO-a”, istaknuli su širokobriješki branitelji po dolasku u Zagreb.

Pročitaj cijelu vijest!


Široki Brijeg: Opet gorilo na Bošnjakovom brdu, vatrogasci spasili kuću

30. prosinac 2016. – U utorak oko 16.00 sati na lokalitetu Bošnjakovo brdo iznad Širokog Brijega izbio je požar na dva mjesta, svega dva dana nakon nedjeljnog požara u kojem je izgorio hektar trave, niskog raslinja i borove šume.

Crni dim visoko se uzdizao te je bio vidljiv s područja cijelog grada, dok je u njegovoj blizini nešto manje zamjetniji bio drugi stup dima na drugoj lokaciji. Za portal Jabuka.tv iz Vatrogasnog društva Široki Brijeg potvrdili su da nisu imali dojavu za ovaj požar niti su intervenirali u utorak na lokalitetu Bošnjakovo brdo.

Pročitaj cijelu vijest!


(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.