Na današnji dan 1946. komunisti osudili kardinala Stepinca

Jedanaestog listopada 1946. godine zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu izrečena je presuda na jugoslavenskom sudu.

Dogodilo se to u sklopu montiranog procesa na kojem je zajednički suđeno njemu, ustaškom dužnosniku Erihu Lisaku i šesnaestorici franjevačkih svećenika, podsjeća portal Povijest.hr.

Kardinala Stepinca jugoslavenske vlasti uhitile su još 18. rujna iste godine pod optužbom da je, između ostalog, pozdravio ustaške vođe dok se jugoslavenska vojska još borila s njemačkim i talijanskim snagama i pozvao svećenstvo da s njima surađuje, da je pretvorio crkvene svečanosti u političke manifestacije za Pavelića i služio misu svakog 10. travnja, na godišnjicu osnivanja NDH, a održao je i misu prilikom otvaranja ustaškog Sabora, da je izabrao za svoje zamjenike Vučetića i Cecelju, poznate ustaške simpatizere, da je prihvatio i sakrio arhiv ministarstva vanjskih poslova NDH te da je podržavao ustaški otpor nakon oslobođenja zemlje.

Nekoliko mjeseci ranije jugoslavenska vlada priopćila je Vatikanu da se sprema Stepinčevo uhićenje jer Jugoslavija ne može tolerirati građane koji su služili interesima drugih…. Vatikan je o tome obavijestio kardinala, ali Stepinac je odlučio da neće napuštati državu.

Sudski postupak bio je brz, uz bučno odobravanje pune sudnice, a Stepinac je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Erih Lisak osuđen je na smrt vješanjem.

Stepinac je pet godina proveo u zatvoru u Lepoglavi, a zatim je do smrti bio u kućnom pritvoru u Krašiću.

Alojzije Stepinac umro je prije nego je isteklo 16 godina na koliko je osuđen. Dok je bio u pritvoru u Krašiću papa Pio XII. proglasio ga je kardinalom.

Blaženikom je Stepinca proglasio papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine.

Sudski postupak protiv Stepinca Zagrebački Županijski sud, pod predsjedanjem Ivana Tudurića, u cijelosti je poništio u svibnju 2016. godine. Reviziju presude zatražio je nadbiskupov nećak Boris Stepinac, piše Povijest.hr.

Na današnji dan umro je blaženi Alojzije Stepinac

Srpska strana nema dokaza da je Stepinac surađivao s ustaškim vlastima

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.