Na “crnoj listi” SAD-a trgovac oružjem iz BiH

Poznati međunarodni trgovac oružjem Slobodan Tešić, rođen u Kiseljaku, našao se na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država među 39 pojedinaca prema kojima su primijenjene te mjere.

Računi Tešićevih poduzeća u Americi su blokirani, a američkim državljanima je uglavnom zabranjeno obavljati transakcije s njima.

“Naređujem da se osobama s liste sva njihova imovina i poslovni interesi koji se nalaze na teritoriju SAD-a, ili dođu pod kontrolu SAD-a, blokiraju i ne dopusti bilo kakvo transferiranje te imovine i tih interesa”, navedeno je u naredbi koju potpisuje američki predsjednik Donald Trump. Kao razlog za taj postupak navode se kršenje ljudskih prava i korupcija, navodi portal Balkan Insight.

“Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i streljivom na Balkanu, bio je gotovo desetljeće na listi Ujedinjenih naroda – osoba kojoj je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN-a u vezi s izvozom oružja u Liberiju”, rekao je američki ministar financija.

U obrazloženju ove odluke navedeno je kako je Tešić, u cilju osiguranja ugovora o naoružanju, službenicima različitih zemalja izravno ili neizravno davao mito i financijsku pomoć službenicima. Također se dodaje da je Tešić potencijalnim klijentima osiguravao skupe odmore, plaćao obrazovanje njihove djece u zapadnim školama i sveučilištima te davao velike svote kao mito za osiguranje ugovora.

Tešić, koji posjeduje srbijansku putovnicu, našao se na listi osoba za koje su Trump i njegova administracija utvrdili da svojim koruptivnim radnjama ugrožavaju ljudska prava diljem svijeta.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.