Na 4. Kongresu o katastru u BiH potpisuje se ugovor o nastavku CILAP projekta

U organizaciji Geodetskog Društva Herceg-Bosne, u neumskom hotelu Grand će se od 29. do 31. listopada 2019. održati 4. Kongres o katastru u BIH s međunarodnim sudjelovanjem, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika FBiH Marinka Čavare.

Pripreme za Kongres ulaze u završnu fazu dok prikupljamo konačne radove autora nakon obavljenih recenzija kako bismo na vrijeme pripremili Zbornik radova, kao i ostale materijale potrebne za realizaciju Kongresa.

Veseli nas velika zainteresiranost za prateću izložbu geodetske opreme i softvera, gdje do sada imamo prijavljenih 5 izlagača. Obzirom na dosadašnje pristigle prijave očekujemo oko 300 sudionika Kongresa iz BiH, zemalja okruženja i Europe što je značajan pokazatelj velike zainteresiranosti od strane struke za aktualne teme koje će biti prezentirane na Kongresu, kazao je Ivan Lesko predsjednik Geodetskog Društva Herceg-Bosne.

Prvom sesijom koja je podijeljena u dva dijela predstavit će se povezivanje glavnih državnih registara (registri osoba, adresni registar, katastar i zemljišna knjiga) u Švedskoj, te stanje tih registara i aktivnosti koje se provode na njihovom povezivanju u Bosni i Hercegovini.

U drugom dijelu bit će predstavljeno Europsko vijeće geodeta (CLGE). Misiju i viziju rada CLGE prezentirat će predsjednik Vijeća Maurice Barbieri, a generalni direktor Jean-Yves Pirlot govorit će o profesionalnoj etici u geodetskoj struci.

Ivan Lesko

Zahvaljujući dobroj suradnji sa švedskim i norveškim katastarskim agencijama, osim financijske podrške, u prilici smo preuzeti i njihova iskustva u sektoru zemljišne administracije. Naša vizija je izraditi efikasan, siguran i održiv sustav evidencije nekretnina, dostupnost digitalnih podataka svima u cilju osiguranja neometanog pristupa i distribucije podataka te točnost i kvalitetu podataka u smislu njihovog kontinuiranog održavanja i ažurnosti. Cilj nam je, i u tom pravcu i radimo, integrirana baza podataka o nekretninama u Federaciji BiH, poručio je ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović.

Druga sesija rezervirana je za predstavljanje aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i dostignuća CILAP Projekta. U slijedeće dvije sesije predstavit će pristigli radovi, tematski će se obraditi organizacija sustava zemljišne administracije, kao i moderne tehnologije u geodeziji i upravljanju zemljištem.

Željko Obradović

Kongres je prilika da razmijenimo iskustva, a sve će to doprinijeti da i u budućnosti uspješno nastavimo započete projekte te otvorimo nove. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da će se tijekom Kongresa potpisati i novi ugovor između dvaju entitetskih geodetskih uprava sa Švedskom geodetskom upravom o nastavku projekta “Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH”- CILAP projekt. Ovaj projekt je odigrao veliku ulogu u pripremi i razvijanju velikog broja aktivnosti i preuzimanju znanja i iskustva koji su nam pružili predstavnici Švedske geodetske uprave i zasigurno će nam dobro doći i u naredne dvije i pol godine, zaključio je Obradović.

Posljednjeg dana Kongresa održat će se dvije sesije na kojima će biti prezentirani radovi koji se odnose na Katastar i zemljišnu knjigu u praksi, kao i na registre te infrastrukturu prostornih podataka.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.