MVP: Ako ste branili BiH, ne putujte u Srbiju • Dodik: Zašto se sada diže galama?

Ministarstvo vanjskih poslova BiH preporučilo je u utorak svojim državljanima koji su sudjelovali u obrani BiH da ne putuju u Srbiju zbog rizika od uhićenja nakon što je Sud u Beogradu zbog ratnih zločina odredio pritvor nekadašnjem bošnjačkom policijskome dužnosniku uhićenom za vikend na granici.

Preporučuje se svim državljanima koji su na bilo koji način bili uključeni u obranu Bosne i Hercegovine u razdoblju od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH kojemu je na čelu Bisera Turković iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Pojašnjava se kako se upozorenje državljanima BiH izdaje zbog “rizika od uhićenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin” te navodi kako Srbija ne želi razmjenjivati podatke o osobama koje tereti za ratne zločine.

Reagiranje ministarstva vanjskih poslova BiH uslijedilo je u utorak nakon što je Viši sud u Beogradu odredio jednomjesečni pritvor nekadašnjem policijskome dužnosniku Edinu Vranju koji je uhićen u subotu pri ulasku u Srbiju. Njega se tereti da je kao pripadnik ratnih bošnjačkih policijskih snaga počinio ratne zločine nad zatočenim Srbima na području Goražda u ratu od početka 1993. do listopada 1994. godine.

Zbog toga uhićenja ministrica Turković je na konzultacije iz Beograda u Sarajevo do daljnjega povukla veleposlanicu Aidu Smajić.

Uhićenje Vranja osudile su sve bošnjačke stranke, kao i dvojica članova državnog vrha Šefik Džaferović i Željko Komšić. Istodobno, srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik ogradio se od njihova stava i izjavio kako podržava procesuiranje svih osumnjičenih za ratne zločine.

Zašto se sada diže galama o posljednjem slučaju, pa koliko su oni Srba uhitili? Sud treba odlučiti je li netko kriv ili nije, a ne Komšić i Džaferović. Njih dvojica čine sve kako bi se ovdje sve raspalo, rekao je Dodik.

(www.jabuka.tv)
4 komentara

  • Ko god da je radio zlocine triba biti uhapsen bez obzira radilo se to o bilo kojem narodu , vjerovatno je ovaj radio zlocine i kao takav triba odgovarat

  • Bio sam od prvog dana u ratu branijo sam svoje tuđe nisam napada kome je napa dobijo je štoje triba putova sam u bez razmišljanj daćeme neko uhapsit savijest mije čista ratova sam ko vojnik branijo svoje s tuđe nediraj koje pravio zločin triba odgovarat svisu pravili zločine u svakom ratu kad držiš oružije teško je zapovijedniku držat pod kontrolom vojnika svaki metak bije ako je ubio civila kriv je vojnik a ne zapovijednik

  • Srbija vam neće gledat kroz prste kao što to radi Hrvatska i ostatak svijeta. Ubili ste generalla Šantića, koji vam je bio saveznik, na mirnoj krvi – pozvali ga kao na prijateljsko druženje da bi ga na kraju mučki ubili. Spisak vaših islamističkih zločina je predugačak.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.