“#Musthave”: U Mostaru otvorena izložba Vesne Vuga Sušac

Izložba “#musthave” mostarske akademske kiparice Vesne Vuga Sušac otvorena je u četvrtak u Galeriji “Aluminij”.

Prema riječima direktora Galerije Darke Juke, autorica se u svojoj igri sa životinjskim kostima, urešenim šljokicama, perlicama, umjetnom kosom, umjetnim lišćem i uopće umjetnim prikazom nestvarne stvarnosti, “snažno obrušava na realnost svojega i našega doba”.

Na izložbu “#musthave” u kataloškim tekstovima osvrnuli su se povjesničar umjetnosti prof. dr. Antun Karaman, prof. književnosti Elvira Peyraud i pjesnik Mirko Božić, dok sami postav u prostoru potpisuju akademski slikar Trpimir Grgić i akademska kiparica Mišela Boras.

Peyraud ističe Vesninu nakanu uznemiravanja publike, premda se ograđuje istaknuvši kako je autoričinu nakanu teško iščitati, jer se ona ne izražava izravno.

Vuga Sušac dobro poznaje sredinu u kojoj živi i djeluje, dobro poznaje mentalitet ljudi koje susreće i itekako dobro osjeća plemenitost izvorne ljepote, dobrote i pozitivnoga naboja i duha koje njezino životno okružje u svom biću nosi i emanira, ali podjednako dobro primjećuje i osjeća i patogenu pogubnost nedostataka i laži surogatskoga privida življenja i lažnoga sjaja s kojima se povremeno sudara, a koje nije spremna niti zaobići niti prešutjeti, naveo je Karaman.

Izložbu su zajednički organizirali Galerija Aluminij, Rektorat Sveučilišta u Mostaru i FPMOZ Sveučilišta u Mostaru, a ona će ostati otvorena do 7. prosinca.

Inače, Vesna Vuga Sušac rođena je 1976. godine u Mostaru. Diplomirala je kiparstvo 2000. godine pri ALU Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Nikole Vučkovića, a poslijediplomski studij završila 2011. pri sarajevskoj ALU, u klasi prof. Mustafe Skopljaka, uz mentorstvo prof. dr. Sadudina Musabegovića.

Trenutačno pohađa doktorski studij Ars Sacra pri ALU Sveučilišta u Mostaru. Članica je ULUBiH-a, DHLU-a i ULU En Face. Izlagala je dosad na deset samostalnih i više skupnih i selektivnih izložbi u BiH i tuđinstvu, a dobitnica je i više stručnih nagrada za kiparstvo i za crtež. Živi i stvara u Mostaru, priopćeno je iz Galerije Aluminij.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.