Muslimani obilježavaju jedan od najznačajnijih blagdana, Ramazanski bajram

Muslimani diljem svijeta obilježavaju jedan od najznačajnijih blagdana – Ramazanski bajram. Obilježava se nakon mjeseca ramazana kao prilike za duhovnu katarzu čovjeka.

Tijekom ramazana vjernici su bili obvezani na jednomjesečni post – cjelodnevni post od hrane i pića, od tjelesnih zadovoljstava, te neprimjerenog govora.

Prvog, od tri dana blagdana, u džamijama se klanja Bajram-namaz. Ovog Bajrama početak namaza je u 6:02 sati, a središnja svečanost je tradicionalno u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje bajramsku hutbu kazuje poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prenosi Klix.ba.

Nakon Bajram-namaza, blagdan se obilježava u krugu obitelji i drugih bliskih osoba. Tim povodom se pripremaju hrana i piće, najčešće iz domaće trpeze.

Običaj je da se djeca daruju novcem. Tijekom Bajrama, najčešće ne prvi dan blagdana, pojedini posjećuju mezarja.

Ovo je drugi Ramazanski bajram koji se obilježava u okolnostima pandemije koronavirusa, što znatno onemogućuje posjete obitelji i prijateljima.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • E pa sve ste nam lijepo o bajramu ispisali i opisali, ali nemoj slucajno da bi pisali o danasnjem Katolickom blagdanu. Sramota. Zato i jesmo tu gdje jesmo.

    • moj anonimče, Bajram uspoređivati s Gospom Fatimskom isto je ignorantno i, kako ti kažeš, sramotno. zato i jesmo tu gdje jesmo.

    • Tipican primjer religijske zatucanosti i ispranih mozgova, samo da je isticati svoje, busati se u prsa, ne daj Boze cestitati drugome njegov najveci vjerski blagdan, to odmah paljba i negodovanje. Idi na medjugorje info pa citaj sta te zanima do mile volje, sta radis onda na obicnom portalu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.