Muskov SpaceX piše povijest: Prvi put raketa iskorištena za drugo lansiranje

Prije par sati, raketa Falcon 9 pod misijom tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk, iz Kalifornije je poletjela po drugi put. Činjenica da je raketa preživjela dva zasebna lansiranja u orbitu prvi je takav slučaj u povijesti svemirskih letova.

Nakon što je lansirana zajedno sa satelitom prema geosinkronoj orbiti – 35 tisuća kilometara u svemir – raketa je nakon dostave satelita uspješno sletjela nazad na Zemlju, na simoblično nazvanu platformu ”Naravno da te još volim” smještenu u Atlantskom oceanu.

U ovom lansiranju iskorišten je najvažniji dio rakete, ”rocket booster”, odnosno generator koji služi za potisak kojim se raketa lansira, a koji je već bio u pogonu za misiju prije 11 mjeseci. Njegovo ponovo lansiranje označava važnu prekretnicu za SpaceX u potrazi za ponovnom upotrebljivosti svemirskih raketa, naglasio je u Elon Musk u izvještaju uživo nakon procesa lansiranja i spuštanja.

Izgradnja ”rocket boostera” obično košta desetke milijuna dolara, a rezultat je na kraju uvijek isti: nakon lansiranja i dostavljanja paketa u svemir raketa se ili raspadne ili potone u ocean.

No to nije slučaj s Falcon 9 raketom, koja je unatoč svojih 70 metara, uz svoje ponovo iskorištene ”boostere”, čitava sletjela na platformu na moru. Ovo je prvi put u povijesti da je bez problema iskorištena i spuštena raketa koja je već bila lansirana.

Rakete su općenito potrošni materijal – njihovi različiti segmenti se odbacuju i uništavaju tijekom uspona. No ova kalifornijska tvrtka koju vodi poznati poduzetnik i inovator Elon Musk ima cilj iskoristiti što više dijelova iz prvih misija rakete te na taj način dijelom srezati troškove budućih misija i operacija.

Falcon 9 raketa košta oko 62 milijuna dolara, a ponovnim korištenjem može se drastično smanjiti cijena lansiranja. Upravo zbog toga je naknadna upotreba rakete iznimno bitan uspjeh za tvrtku poput SpaceX-a koja želi smanjiti troškove svemirskih putovanja.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.