Muškarci uzrokuju sedam sati dodatnog kućanskog posla? – Jabuka.tv

Muškarci uzrokuju sedam sati dodatnog kućanskog posla?

Ne, suzdržat ćemo se od klišeja poput „muškarci su lijene mrcine i žene moraju sve raditi“. Veselimo se jer ne živimo više u šezdesetima te nam naši partneri pomažu u kućanstvu –čak neke stvari rade sami. Usprkos tome – možda baš zbog toga – nas je jako začudio rezultat nedavno provedenog istraživanja: partner (suprug) uzrokuje dobrih sedam sati dodatnog kućanskog posla. I to svaki tjedan!

Tko je to otkrio?

Do tog zanimljivog rezultata došlo je nakon istraživanja Sveučilišta Michigan – željeli su istražiti koliko se promijenila podjela posla u kućanstvu od 1960-ih. Dobra vijest glasi: muškarci danas rade puno više nego prije, a žene ne moraju više samostalno obavljati sve kućanske poslove. Međutim, postoji li zbog toga spolna pravednost između stroja za pranje posuđa i daske za glačanje? Nažalost, ne! Nažalost, uopće ne, piše miss7.hr.

Američki znanstvenici otkrili su da solo žene bez djece provode oko deset sati radeći kućanske poslove. Udate žene (također bez djece) provode dobrih 17 sati tjedno radeći kućanske poslove poput pranja rublja, čišćenja, pospremanja i slično! Kod muškaraca se broj jedva mijenja – i to još u drugom smjeru: solo muškarci provode oko osam sati tjedno radeći kućanske poslove, a oni u braku tek malo više od sedam sati!

Što nam to govori? Gorka istina: očito se puka prisutnost muškaraca u kući pobrine za to da žene imaju puno više posla po kući. Dakle, muškarci doista rade puno više kaosa kad su s nama u zajedničkom kućanstvu.

Razlozi mogu biti brojni, naglašavaju voditelji istraživanja. Na primjer, moguće je da su ispitani muškarci i žene pretjerali kod ispitivanja. Osim toga, tko što i koliko radi u kućanstvu je sasvim individualno i različito. Zato ne morate odmah ukoriti svog partnera – možda je baš on pozitivna iznimka…

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.