Muškarci opsjednuti bildanjem imaju psihički problem i previše piju alkohol

Prijašnja su istraživanja pokazala su kako žene često mogu razviti poremećaj u prehrani zbog pritiska da moraju izgledati mršavo, no kod muškaraca to nije slučaj. Oni nešto manje razvijaju osjećaj da moraju biti – mršavi.

Za njih je, kažu rezultati ovog istraživanja, ideal – mišićavost. Žene moraju biti mršave i imati uzak struk, kaže jedna od autorica istraživanja provedenog u Norveškoj, Trine Tetlie Eik-Nes.

Muškarci bi trebali imati široka ramena i velike mišiće. To su neki ideali s kojima mladi ljudi danas odrastaju. Ovakve nerealne sugestije veliki su problem za žene, ali i za muškarce, rekla je za Tonic

Znanstvenici su proveli istraživanje na 2460 muškaraca starih između 18 i 32 godine. Postavili su im 15 pitanja o tome što ih tjera da postanu mišićavi, odnosno zašto su opsjednuti nabildanim tijelom.

Nakon analize, znanstvenici su zaključili kako osobe koje su opsjednute bildanjem i mišićavim tijelom, imaju depresiju, a vikendom često previše piju. Četiri puta više od drugih koriste ilegalne i legalne steroide. Više od trećine njih u protekloj godini ili su na dijeti, ali ne zbog razloga vezanih uz pretilost, a 10 posto misle da su predebeli i žele biti mršaviji.

Eik-Nes najviše zabrinjava kako ovaj pritisak okoline da muškarci izgledaju na određen način, utječe na dječake u razvoju. Jednako kao i djevojkama u istim godinama, mladićima je vrlo lako uplesti se u tu mrežu i razviti nezdrave navike, piše Večernji.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.