Musk poručio radnicima Tesle: Vratite se u ured ili napustite tvrtku

Glavni izvršni direktor tvrtke Tesla Inc traži od zaposlenika da se vrate u ured ili napuste kompaniju.

Svi radnici Tesle moraju u uredu provesti barem 40 sati tjedno, napisao je Elon Musk u mailu koji je poslao zaposlenicima.

Ako se ne pojavite, pretpostavit ćemo da ste dali otkaz. 

Što ste stariji, to viđeniji morate biti. Zato sam ja toliko dugo živio u tvornici – kako bi radnici na traci vidjeli da i ja radim uz njih. Da to nisam učinio, Tesla bi odavno bankrotirala, piše Musk.

Dva su izvora potvrdila vjerodostojnost maila koji je Reuters pregledao. Tesla nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Velike tehnološke tvrtke u Silicijskoj dolini ne traže od radnika da se vrate u urede na puno radno vrijeme, što zbog otpora pojedinih radnika, što zbog ponovnog porasta broja slučajeva koronavirusa u Kaliforniji.

Tesla je svoje sjedište premjestila u Austin u Teksasu, no dio je ostao u području zaljeva San Francisca.

Naravno, postoje i tvrtke koje ovo ne traže, no kad su one posljednji put lansirale novi vrhunski proizvod? Ima već neko vrijeme, napisao je Musk u mailu.

Jedan je zaposlenik tvrtke upitao: Kad bi došlo do masovnog egzodusa, kako bi Tesla završila projekte? Mislim da investitori ne bi bili baš presretni.

Skupina za zaštitu prava radnika u Kaliforniji smatra da Musku nije bitna sigurnost radnika i da je to dobro dokumentirano.

Stephen Knight, izvršni direktor Worksafea napisao je u mailu agenciji Reuters da je: Teslin nemar oko sigurnosti radnika nažalost dobro dokumentiran, što uključuje i ismijavanje zavoda za javno zdravstvo na početku pandemije, napisao je.

Musk je u svibnju 2020. ponovno otvorio tvornicu Tesle u Fremontu u Kaliforniji, kršeći pritom mjere sprečavanja širenja koronavirusa okruga Alameda.

Kompanija je zabilježila 440 slučajeva zaraze u u tvornici od svibnja do prosinca 2020.

Musk je umanjivao rizike od koronavirusa rekavši da je “panika oko koronavirusa glupa” te da su djeca “u biti imuna” na koronu.

Kasnije je dvaput imao covid.

Musk je prošli mjesec kazao da Amerikanci pokušavaju izbjeći odlazak na posao.

Dok su neki veliki poslodavci dugoročno prihvatili rad od kuće, drugi, kao što je primjerice Alphabet Inc-ov Google, traže od radnika da se postupno vrate u urede.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Sigurno ima i “long covid” nakon korona infekcija, koji mu je popapao i ono malo mozga, tj. izrazito pojacao psihose/narcizam…,sudeci po tome sta baljezga. Steta samo sto ga nije kako treba “ulovilo”, da ga se covjecanstvo rijesi.

  • Lojalnost poslodavcu, prisutnost na poslu, angažiranost u izvršavanju zadataka, zar se i u USA danas te stvari moraju apostrofirati? Zar to nije kapitalizam, privatni sektor, odgovornost za postavljene zadatke i ciljeve? Ispada kako Musk traži radišnost i produktivnost u nekakvim državnim jaslama kao da posluje u Hrvatskoj ili BiH?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.