Musk od Twittera stvara zapadni We Chat

Musk je krenuo u tranziciju Twittera prema X-u, odnosno superaplikaciji, a uzor za to mu je i kineska platforma We Chat.

Elon Musk odavno je izrazio želju za razvojem tzv. superaplikacije, odnosno aplikacije čije bi mogućnosti bile višestruko veće od same društvene mreže. S takvom bi aplikacijom, osim same komunikacije s drugima, korisnici mogli izvršavati plaćanja, upravljati svojim financijama itd. Musk želi upravo to napraviti s Twitterom i kontroverzni rebranding ove društvene mreže u “X” potez je upravo u tom smjeru.

Popularna “ptičica” će odlepršati s Twittera?

Musk je tako najavio kako će X imati mogućnost upravljanja financijama korisnika, dok je izvršna direktorica Twittera Linda Yaccarino najavila kako je X budućnost neograničene kreativnosti koja će biti fokusirana na audio, video, poruke i plaćanja/bankarstvo.

Najave Muska i Yaccarino podsjećaju upravo na tzv. “aplikacije za sve” koje su se prvo pojavile u Kini, a omogućuju brojne opcije bez potrebe napuštanja samih aplikacija. Jedna od njih jest i WeChat koju je razvio kineski Tencent. Aplikacija ima više od 1,3 milijardi korisnika, a njena primarna uloga slična je WhatsAppu, no osim za komunikaciju, mnogi je koriste i za plaćanje te unutar nje mogu pristupiti drugim aplikacijama poput bankarskih aplikacija, e-trgovine itd, prenosi Zimo.hr.

Elon Musk prošle je godine pohvalio WeChat te je rekao kako ne postoji nekakva slična aplikacija na svijetu te je zaposlenicima rekao kako vjeruje da bi i oni mogli napraviti nešto slično: Vi zapravo živite na WeChatu u Kini zato što je iznimno koristan i olakšava svakodnevicu. Mislim da, ako bi uspjeli postići tako nešto ili barem nešto takvo slično s Twitterom, to bi bio veliki uspjeh.

Iako je jasno na što Musk misli, pitanje je koliko se takav kineski model može kopirati na američkom i drugim tržištima, pri čemu na CNBC-u podsjećaju kako su u Kini blokirani Google, Twitter i brojne druge američke platforme što je otvorilo priliku domaćim tvrtkama da razvijaju svoje proizvode u manje konkurentskom okruženju i po drukčijim pravilima.

Twitter mijenja ime

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.