Musk najavio promjene u plaćanju za ‘plavu kvačicu’

Vlasnik Twittera, Elon Musk najavio je promjene kada se radi o plaćanju za funkciju Twitter Blue na toj platformi društvenog medija, prenosi BBC.

Uvođenje plaćanja verifikacijske oznake na profilima nastavlja se ukidanjem postojećih, “zasluženih” plavih kvačica, a Twitter će biti prva društvena mreža koja će s time eksperimentirati.

Od 15. travnja samo verificirani pretplatnici će imati objave preporučene drugim korisnicima i moći će glasati u anketama.

Prema toj politici, objave s računa koji ne plaćaju verifikaciju neće biti uključeni u “Za vas” stream preporučenih tvitova.

Prošlog tjedna, tvrtka je priopćila da će ukloniti potvrđen status nekih “naslijeđenih” računa, koji datiraju prije nego što je Musk kupio firmu. Korisnici trenutno plaćaju sedam dolara mjesečno za verifikaciju plavim kvačicama, što također omogućava pristup dodatnim funkcijama.

Musk je rekao da su promjene bile jedini realan način za rješavanje problema naprednih AI botova koji preuzimaju nadmoć, posebno na društvenim medijima.

U ranijem postu, Musk je naveo da plaćena verifikacija značajno povećava troškove korištenja botova i olakšava njihovu identifikaciju.

Međutim, neki korisnici društvenih mreža kritizirali su taj potez.

Bivši radnik u Twitterovom verifikacionom timu koji je tražio da ostane anoniman rekao je za BBC da je cilj broj jedan za njegov tim bio da zaštite korisnike od štete u stvarnom svijetu, a ovo je nešto potpuno suprotno od toga.

Verificirani korisnici će koristiti svoju moć i svoje prisustvo na platformi da utječu na bilo što, od dezinformacija do stvarne štete koju mogu proizvesti za korisnike širom svijeta. To je tiha prijetnja koju nitko ne vidi, upozorio je on.

Oznake verificiranih profila, takozvane plave kvačice, na Twitteru su posljednjih mjeseci predmet mnogih rasprava.

Međutim, za verifikaciju više nije potrebno biti slavna ili javno poznata osoba, istaknuti političar, filmska zvijezda ili nešto treće  – potrebno je tek platiti pretplatu za Twitter Blue funkciju.

Tako trenutačno na Twitteru iste plave kvačice nose profili koji su ih platili, kao i oni koji su ih zaslužili, međutim, to neće trajati još dugo.

Od 1. travnja će početi brisanje zasluženih plavih kvačica na profilima, pa će se na Twitteru isticati samo oni koji za to plaćaju.

Neki korisnici odlučili su platiti pretplatu na Twitter Blue, kako bi iskoristili pogodnosti poput uređivanja objava ili bolje vidljivosti, ali se ne žele sramotiti, pa bi radije da nitko ne vidi da su zaista platili tih sedam dolara Musku.

Takvima je Twitter na raspolaganje stavio mogućnost skrivanja kvačice na profilu, uz zadržavanje ostalih prednosti. Ta opcija je još uvijek u testnoj fazi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.