MUP ŽZH poziva na predaju nelegalnog oružja

Pod sloganom “Poštuj život, ne oružje” počela je velika kampanja koja se istovremeno provodi na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, a kao odgovor na veliki broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama koji su se dogodili u bliskoj prošlosti.

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama po život i zdravlje ljudi, ali i poziv na konkretnu opću akciju kako bi se spriječili slučajevi uporabe oružja, te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

Svaka šesta smrt u Bosni i Hercegovini povezana s vatrenim oružjem posljedica je nesretnog slučaja, dok se vatrenim oružjem počini više od polovine ubojstava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Posebno zabrinjava činjenica da se ubojstva povezana s vatrenim oružjem najčešće događaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubojstvo se dogodilo u kući, stanu ili dvorištu žrtve.

Ubojstva počinjena u krugu obitelji čine skoro trećinu svih ubojstva, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u BiH ubio član obitelji. Nažalost, žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi obitelji. Skoro 40% ubojstava žena počinjeno je vatrenim oružjem, neke su od činjenica na koje se upozorava kroz sveobuhvatnu kampanju “Poštuj život-ne oružje”.

Kampanju provode Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, devet županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, te Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, uz kontinuiranu informiranost i podršku Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, a sve u suradnji s i tehničkom podrškom koju pruža Razvojni program Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP u BiH).

Kroz kampanju će tijekom narednog razdoblja fokus biti stavljen na teme femicida, odgovornog držanja oružja i povrat ili predaju nelegalnog oružja. Kampanja skreće pažnju i na to da nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH, te poziva na povrat/predaju nelegalnog oružja.

Zakon dozvoljava predaju oružja u nelegalnom posjedu bez sankcije. Anonimno kontaktirajte nadležnu policijsku agenciju pozivom na 122 unutar prijavljenog mjesta prebivališta kako biste dobili više informacija o dobrovoljnoj predaji oružja. Pozivom prema nadležnoj policijskoj agenciji bez sankcije se mogu anonimno prijaviti i streljiva i eksplozivne naprave uočene na javnim mjestima ili površinama.

Kampanja je podržana je kroz projekt ”Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH”, kojeg financiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Norveška, uz podršku Europske unije, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih naroda (MPTF), a provodi ga UNDP u BiH, objavljeno je na službenoj web stranici MUP-a ŽZH.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Sada sve vise razumijem amerikance. Oni nedavaju korumpnoj, izdajnickoj, zlonamjernoj vladi nista od toga. Oni imaju pravo iz “ten admedments” se od vlasti braniti, koja krsi njihova prava i zeli unistit njihov zivot.

    • Amerikanci prijavljuju i legalno posjeduju oružje, i tek onda im proizlaze ta prava navedena u Ustavu. Postoji ogromna razlika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.