MUP ŽZH pokrenuo akciju “Djeca sigurna u prometu”

Povodom početka nove školske godine Uprava policije MUP-a ŽZH zavela je prometno-preventivnu akciju koja će se, pod imenom “Djeca sigurna u prometu”, provoditi u razdoblju od 07.09. – 02.10.2020. godine.

U Županiji Zapadnohercegovačkoj djeluje 7 srednjih, 14 osnovnih i 56 područnih škola koje će, u školskoj godini 2020./2021., pohađati ukupno 11.297 učenika, od toga 822 učenika prvog razreda Osnovne škole.

Prvenstveno učenici 1. razreda Osnovnih škola bit će u najužem fokusu naših aktivnosti tijekom akcije “Djeca sigurna u prometu” budući da su isti zbog svoje dobi i zbog nedostatka iskustva najranjivija skupina sudionika u prometu.

Generalni cilj akcije jeste pojačanim preventivnim radom policije promovirati odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu tj. promovirati ponašanje koje će rezultirati ukupnim poboljšanjem sigurnosti u prometu te zaštitom djece kao najranjivije skupine sudionika u prometu.

Posebni ciljevi akcije su sljedeći:

  • Pojačanim aktivnostima uniformirane policije na prometnicama utjecati na vozače da se pridržavaju prometnih propisa, posebice ograničenje brzine u blizini škola i na dijelovima cesta uz koje se kreću učenici,
  • povećati nazočnost policijskih službenika uniformirane policije u blizini škola, pri čemu će policijski službenici po potrebi regulirati promet, kao i poučavati učenike kako sigurno prijeći cestu i sigurno se kretati uz cestu,
  • upozoravati, i po potrebi sankcionirati vozače, koji ne propuštaju pješake prilikom prelaska ceste, koji nepropisnim parkiranjem vozila otežavaju promet pješacima (parkiranje na nogostupima, autobusnim stajalištima i sl.),
  • kontrolirati, upozoravati a po potrebi i sankcionirati vozače javnog prijevoza koji prevoze školsku djecu, a ne koriste autobusna stajališta za ulazak i izlaz putnika;
  • održati predavanje u školama na području ŽZH, svim učenicima nižih razreda, tom prilikom ih educirati o osnovnim pravilima kojih se trebaju pridržavati u prometu,  upozoriti ih na opasnosti kojima su najčešće izloženi na putu od kuće do škole i obrnuto.

Sve vozače pozivamo da pokažu poseban senzibilitet i razumijevanje prema učenicima, posebice prema “prvašićima” koji su jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu.

Učenicima želimo siguran put od kuće do škole i puno uspjeha u školi, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.