MUP ŽZH dobiva uskoro prve forenzičare

Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke uskoro će dobiti prve forenzičare.

U suradnji s MUP-om Republike Hrvatske i Sveučilištem u Splitu, na diplomski studij forenzike upisano je 9 policijskih službenika Ministarstva unutarnjih poslova ŽZH-a, piše Večernji list BiH.

Rješavanje kaznenih djela

U okviru ovog interdisciplinarnog studijskog programa, jedinstvenog u Republici Hrvatskoj i državama u okruženju, studentima su na raspolaganju četiri studijska modula:

  • istraživanje mjesta događaja,
  • forenzična kemija i molekularna biologija,
  • forenzika i nacionalne sigurnosti
  • financijsko-računovodstvena forenzika.

Naime, odlukom Senata Sveučilišta u Splitu od 24. srpnja 2009., Sveučilište u Splitu osnovalo je podružnicu Sveučilišni odjel za forenzične znanosti na kojoj se izvodi sveučilišni diplomski studij forenzike čijim završetkom studenti stječu dodatnih 120 ECTS bodova i akademski naziv magistra/magistar forenzike.

Znanjem stečenim na ovom studiju policijski službenici koje na školovanje šalje MUP ŽZH-a osigurat će brže i učinkovitije rješavanje kaznenih djela. Prema riječima ministra unutarnjih poslova ŽZH-a Zdravka Borasa, riječ je o još jednom od načina jačanja ovog MUP-a i pojačavanja sigurnosti stanovnika ove županije.

Osim školovanja forenzičara, MUP ŽZH-a nastavlja s pomlađivanjem kadrova. Sukladno tome, na Policijskoj akademiji u Sarajevu 13. svibnja počinje školovanje policijskih kadeta za koje je nedavno završen natječaj. Riječ je o 10 kadeta u činu policajca i sedam u činu policajca specijalca.

Budući da je u proteklom razdoblju velik broj policijskih službenika otišao u mirovinu, javlja se potreba za daljnjim pomlađivanjem kadrova, što je i planirano krajem ove godine. Završetkom novog pravilnika o unutarnjem ustroju omogućava se prijam novih policijskih službenika, gdje bi natječaj bio raspisan do kraja godine, objašnjava Boras.

Inače, Vlada ŽZH, čiji je Boras član, u manje od četiri godine donijela je odluke na osnovi kojih su raspisana tri natječaja za prijam policijskih službenika.

Natječaj

Podsjetimo, 2016. godine raspisan je natječaj za prijam šest kadeta u činu mlađeg inspektora i 30 u činu policajca. Potom je ponovno 2017. Vlada ŽZH-a donijela novi zaključak o prijmu 30 policijskih službenika.

Ovoga puta natječaj je bio raspisan za pet kadeta u činu mlađeg inspektora i 25 u činu policajca. Oba natječaja uspješno su završena. Tako je u navedenom razdoblju Ministarstvo unutarnjih poslova ŽZH odškolovalo 66 policijskih službenika koji svojim radom doprinose sigurnosti stanovništva ove županije.

U pitanju su mladi policijski službenici starosne dobi od 18 do 27 godina u činu policajca te mlađi inspektori do 35 godina.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.