MUP RH odbio na osobne iskaznice uvesti i treći spol X

Trebaju li nove osobne iskaznice, koje će u primjeni biti u Hrvatskoj od 2. kolovoza, kod oznake roda imati osim oznake ženskog ili muškog i oznaku neodređenog spola? Sudeći prema stavu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, trebaju.

Iz tog je ministarstva dva tjedna prije uvođenja novih osobnih iskaznica u Ministarstvo unutarnjih poslova odaslano upravo takvo mišljenje. Referira se ono na novi prijedlog pravilnika o izgledu osobnih iskaznica u kojem je MUP odlučio zadržati dosadašnju odredbu o navođenju spola na osobnoj iskaznici oznakama “Ž” ili “M”, navodi piše Večernji list.

Međutim, MVEP se poziva na Uredbu Europskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine, u kojoj se navodi da uvođenje roda nije obvezno i da o tome odlučuju države članice ponasob, ali da se – ako se on navodi – trebaju omogućiti sve tri opcije.

Iz MVEP-a su u četvrtak na pitanje o njihovu dopisu MUP-u, u kojem se traži da se pri navođenju spola koristi i oznaka X, kazali da su samo “pojasnili sadržaj Uredbe koja je u nadležnosti MUP-a, a koja je izravno primjenjiva u RH. U Uredbi se navodi da navođenje spola na osobnoj iskaznici nije obvezno. Na MUP-u je predložiti sadržaj Pravilnika o izdavanju osobnih iskaznica”.

MUP ga je i predložio, i to još u svibnju od kada se i nalazi na stranci e-savjetovanje i dostupan je sve to vrijeme zainteresiranoj javnosti da iznese svoje primjedbe i prijedloge. MVEP se nije ondje oglasilo niti je o označavanju roda itko raspravljao.

Pravilnik treba stupiti na snagu u ponedjeljak i još se stigne iz njega maknuti oznaka spola, no prema informacijama Večernjeg lista MUP je ovaj prijedlog glatko odbilo i takav odgovor poslalo u MVEIP.

MUP smatra da nismo dužni primijeniti direktivu jer u svome zakonodavstvu nemamo propisanu mogućnost neodređenog spola. S tim se slažu i u Europskoj komisiji, a govoreći o toj temi koriste naziv rod, a ne spol. Države članice, kažu, mogu odabrati žele li na nove osobne iskaznice izdane na temelju Uredbe uključiti podatke o rodu osoba ili ih potpuno izbaciti.

(www.jabuka.tv)
24 komentara

 • Da nije žalosno bilo bi smišno . Želi se uvesti nakarada . Sotona se bori protiv boga čovjeka i prirode. Bog je da da se rodiš muško ili žensko a sotona želi to prominit .

 • Sindrom kuhane žabe, mic po mic mijenjaju nas, mi ko bud..e prihvacamo, pogledajte ameriku, čemeriku, sasvim normalno majka i otac idu ispratiti na vjencanje sina i zeta. Strašno, ljudi moji, molite se samo to mi stariji mozemo reć, vrijeme je sotone, omladina se odala hedonizmu, razvratu, tko ce se od nas spasiti u ovo vrijeme nelogičnosti, izokrenutih vrijednosti, sve se poremetilo ali ne smijes reći da je poremećeno, razne sluzbe vrše torturu nad normalnim narodom, manjina ima novac i okreće pilu naopako dok mi sa stokolmskim sindromom promatramo šuteći.

  • Europa degradira sama sebe u svakom pogledu. A u Hrvatskoj našla vazale koji provode tu pedersku politiku. Brzo ćemo svi morati nositi štikle, mazati usne karminom, nosityi gaće pederskih boja na plaži i nećemo smjeti ići u crkvu. Jebem li vam Europu i Europsku uniju. Živio nam Orban, a dolje Plenković, Medved, Jandroković, Nina Obuljen, Pupavac i svi drugi četnici i pederi.

 • Samo nek dokažu šta je treći spol i na šta liči,odmah prihavatamo.Sotone retardirane,kakao vam izgleda taj treći spol.
  Mamu vam umobolnu.
  Onda ja i narod primitivan a vi niste.
  E jesam primitivan vidiš ne smijete preda me ama ni pod razno mamu vam izopacenu nakaradnu.

 • Na svako 2000 dijete rodi se jedno s poremećajem(anomalijom)genitalnih organa,tzv.interseksualne osobe.Umjesto da samo pišete gluposti,zamislite se malo i probajte shvatiti različitosti,uzrokovane bolestima,poremećajima i dr.

 • Ha ha ha. Pa što je problem uvesti x? Neka se, tko želi, izjasni kao “x”. Problem s X-om leži u nekim drugim stvarima. No, ne u oznaci spola na osobnoj.

 • Moje dame, ako vam je potreban muškarac sa trbušnjacima i bicepsima, uz to još obrazovan, pametan i iznad svega kulturan…
  ….jbga…
  ..onda ništa. 🙂

 • Plenki, Božinović i drugovi sad će tražiti da se vlasnici osobne javno iskažu vole li ga primati ili davati. Euro-instrukcije su takve.

 • poslije ovolike histerije da se uvedu prava za te osobe… nije nimalo pogrešno da se u osovnoj iskaznici uvede i spol X , zašto ? Zato da se vidi koliko će se takvih osoba i JAVNO deklarirazi kao takve.
  To je slično sa nacionalnošću u BiH ” OSTALI” , kada je popis stanovništva VRLO MALO SE IZASNI KAO ” OSTALI”.
  Ali zato lijevi političari te tkz.”OSTALE” dižu toliko kao da ih ima puno…pa bi i BiH uredili prema tim napzganim brojkama.

 • poslije ovolike histerije da se uvedu prava za te osobe… nije nimalo pogrešno da se u osobnoj iskaznici uvede i spol X , zašto ? Zato da se vidi koliko će se takvih osoba i JAVNO deklarirati kao takve.
  To je slično sa nacionalnošću u BiH ” OSTALI” , kada je popis stanovništva VRLO MALO SE IZJASNI KAO ” OSTALI”.
  Ali zato lijevi političari te tkz.”OSTALE” dižu toliko kao da ih ima puno…pa bi i BiH uredili prema tim napzganim brojkama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.