Muke po studentima u Mostaru: Stanovi se iznajmljuju i po cijeni od 700 maraka

Novom akademskom godinom Mostar postaje bogatiji za 6762 brucoša koja će svoje obrazovanje stjecati na Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu “Džemal Bijedić” Mostar.
Činjenicu da veliki broj studenata treba smještaj i krov nad glavom tijekom svog obrazovanja vlasnici nekretnina jako dobro su iskoristili te svoje stanove studentima iznajmili po vrlo visokim cijenama. Da im je pri postavljanju kriterija samo nebo bilo granica, najbolje svjedoči podatak da se za život u jednosobnom stanu, čak i preko malih oglasa, traži čak i 700 maraka, što je na razini prosječne plaće u BiH.

‘Zlatna koka’ vlasnicima nekretnina

– Stan je sada nemoguće naći u Mostaru i ja stvarno ne znam što uraditi, kazala je Marija iz Opuzena, koja ni slutila nije što će joj se sve nuditi prilikom traženja stana.
Za 300 maraka jedna gospođa kod franjevačke crkve ponudila joj je stan u prizemlju koji nije imao ni osnovne uvjete za život.
– Kad mi je rečeno na telefon da je stan 300 maraka, bila sam presretna, ali kad sam ga vidjela, nisam mogla vjerovati. Ni parket nije bio postavljen, nema klime, nema kupaonice ni funkcionalne kuhinje, kazala nam je dvadesetogodišnja Marija, kojoj je najgore bilo to što je stanodavka to smatrala normalnim i rekla da će doći netko drugi ako se njoj ne sviđa.
Tako je mladoj Mariji prema sadašnjem stanju ostala jedina mogućnost da svaki dan na predavanja dolazi autobusom, ali vjeruje da će tijekom studija upoznati nekoga tko je na vrijeme iznajmio stan pa joj želi biti cimer, kako bi mogla nesmetano studirati.
Uz Mariju je još mnogo studenata koji nisu imali sreće dobiti smještaj u Studentskom domu, pa su prisiljeni snalaziti se i pokušati po što povoljnijoj cijeni pronaći stan.
S obzirom na veliku potražnju, cijene unajmljivanja stanova iz godine u godinu sve su veće, a iste određuju stanodavci koji se povode za subjektivnim kriterijima.
S obzirom da studenti najčešće traže stanove manjih površina, upravo takvim stanovima cijena je najma trenutačno najviše porasla, te se isti izdaju za 600 ili 700 maraka.
Stoga pri odabiru stana u kojem će boraviti tijekom nove akademske godine studenti čak i nemaju visoke kriterije, već najčešće traže samo ono što bi trebao imati svaki prosječan stan, koliko-toliko uredan i očuvan namještaj, perilicu rublja, televizor, a po mogućnosti i pristup internetu, ali po prihvatljivoj cijeni to samo rijetkima polazi za rukom.
Da su studenti mostarskim najmodavcima ‘zlatna koka’, uvjerila se najbolje tridesetogodišnja Ivana, koja ne može naći stan u Mostaru zato što je samohrana majka.
– Kad nazovem neki broj u vezi stana prvo me pitaju je li za studente, a kad im kažem da imam dvoje djece, ne žele ni razgovarati, odmah mi kažu da ja to ne mogu plaćati, kazala je Ivana koja je, ne znajući što uraditi, zatražila našu pomoć u potrazi stana.

Povoljnije izvan grada

Istraživanjem i pregledavanjem oglasnika ustanovili smo da se ipak nešto jeftiniji smještaj može pronaći izvan središta grada.
Primjerice, kuća u Ilićima košta 250 maraka po osobi plus režije, a ukoliko se dva studenta odluče za opciju stanovanja izvan grada, mogu pronaći smještaj i po 150 maraka mjesečno.
Cijene su povoljnije i na Rudniku te se tamo dvosoban stan može pronaći i po cijeni od 400 maraka. Kada je u pitanju istočni dio grada, cijene su slične. Trosoban stan bez klime kod Starog mosta iznosi 450 maraka, s tim da se moraju platiti i režije, dok se cijena pansiona kreće oko 200 maraka. Studenti koji u zadnji tren krenu u potragu za stanom uistinu su prisiljeni plaćati ponekad i loše uvjete življenja po visokim cijenama.
Kažimo i to kako je unatrag godinu dana praksa studenata bila, ukoliko su zadovoljni stanom koji iznajmljuju, nakon što im završe predavanja i ispitni rokovi, odu kući, ali plate stanarinu i za onaj mjesec u kojem se stanom ne koriste. Danas su rijetki oni koji su u mogućnosti nastaviti s tom praksom, budući da su ekonomska kriza i pad kupovne moći nagnali mnoge od njih da promijene navike i da zbog uštede otkažu stan sredinom srpnja, a potraže novi početkom rujna.

Kapaciteti studentskih centara premali

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru raspolaže s 400 ležaja za studente, dok studenti Univerziteta “Džemal Bijedić” na prostoru kampusa imaju na raspolaganju dva adaptirana paviljona, koja su u funkciji studentskog centra s kapacitetom od 60 ležaja, što je premalo s obzirom da na ovim dvjema visokoobrazovnim ustanovama studira 30 tisuća studenata.

Dnevni list

12 komentara

  • Jok nema s realnosti! Cim pocme fax nude sve i svasta, i samo dizu cjene. Slazem se s ovim gore. Nije daleko ni iz S.B. ic. kako mogu oni u okolici Zagreba… i jos putuje s 2-3 prjevozna sredstva, more se i iz Sirokog, 20-25min..

  • Sta sam svašta vidjela u ovih par dana, to je gore nego kakav horor film, iznajmljuju rupe, pogotovo ono iza kisa, kr.tomislava 25, na 5 katu, da Bog sačuva, za 400 km. To nije ni za ostave dobro a ne za života. Cijene su abnormalne, al nije problem, evo platila bih al da imam zauzvrat normalan adaptiran stan za život, zna se pobogu šta to znači. Sve iz oglasa je izdano, jedino ovo što je dalje i u obiteljskim kućama što za mene ne dolazi u obzir. Eto, vi što imate pare gradite stanove da imamo gdje živit!!!

  • ovi sto nemaju traze stanove…a tatini sincici i curice u domu….i nije ih stid izac iz onakvog auta kad ih dovezu….po kojoj osnovi…samo veza,tetka,rodica…mrš

  • Sve je istina gore u clanku napisano, stano davci su stvarno prevrsili sve mjere. 5 puta sam mjenjala stan, bas zbog odjavljivanja u 7 mjesecu. Evo sad sam ponovno gledala ima li ista, to je Boze sacuvaj. Sve same rupetine, a ne bi ulozilo 20 km u stan. Postali su oholi, bezobrazni, a prokleti za parama su, cini mi se, oduvijek. I sto je najcudnije, sve to ima po 2-3 stana koja iznajmljuje, imala sam i slucaj gdje lik ima 4 stana u razlicitim djelovima grada. I onda se netko pita zasto Mostarce zovu cigani. Po meni je to uvreda za Cigane, jer su ovi gori 10 puta.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.