M:tel ima(o) ambicije za širenje u Federaciji

Kompanija M:tel iz Banjaluke namjeravala je kupiti tvrtku KTV E-G-E d.o.o. Doboj Jug, ali je od toga odustala.

Ovo se navodi u zaključku Konkurencijskog vijeća BiH koje je doneseno još u travnju prošle godine, ali je javno objavljeno tek ovih dana, točnije u petak 23. listopada 2020. u posljednjem izdanju Službenog glasnika BiH, prenosi BiznisInfo.ba.

Kako se navodi, Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine je 16. listopada 2018. godine zaprimilo prijavu koncentracije gospodarske subjekta M:tel a.d. Banja Luka koja se odnosi na stjecanje potpune kontrole nad gospodarskim subjektom KTV E-G-E.

Godišnji prihodi 1,5 milijuna KM

Mtel i KTV E-G-E su 11. listopada 2018. potpisali “Pismo o namjerama strana” u vezi kupoprodaje 100 posto udjela.

No, Konkurencijsko vijeće je 11. ožujak 2019. godine zaprimilo “Izjavu o odustajanju od zahtjeva”, kojom se obavještava da podnositelj povlači prijavu, tj. odustaje od svog zahtjeva i dalje realizacije prijavljene transakcije.

Prema saznanjima BiznisInfo.ba, KTV E-G-E je prošle godine ostvario prihode od oko 1,5 milijuna KM. KTV se bavi pružanjem usluga kablovske telvizije, intereneta i telefonije.

Vlasnici ove tvrtke su, kako se doznaje, Nijaz i Najiz Avdić te Almir Mujkanović.

Ono što je zanimljivo primijetiti u ovom slučaju, bez obzira što akvizicija nije provedena, je da je M:tel namjeravao kupiti tvrtku čije je sjedište u Federaciji BiH, što je dokaz njegove namjere da se širi na tržištu cijele države, a ne samo RS.

Podsjetimo da je M:tel preuzeo sve glavne konkurente na prostoru RS-a – Blicnet, Telrad net i Elta Kabel.

BH Telecom u problemima

No, sada je očito da njegove ambicije sežu i na prostor Federacije. Doduše, od ranije su vlasnici sarajevskog Logosofta, ali posljednjih godina nije bilo informacija o drugim namjeravanim akvizicijama u FBiH.

M:tel je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbija čiji je, pak, naveći dioničar država Srbija.

Ambicije za širenje M:tela u Federaciji svakako će najviše štetiti samom BH Telecomu, koji je u svojevrsnoj krizi. BH Telecom bilježi stalan pad prihoda i nije pokazao ambicije da ide putem M:tela, odnosno da akvizira manje konkurente. S druge strane, prihodi M:tel grupacije stalno rastu upravo zahvaljujući akvizicijama.

M:tel je preoteo i neke ključne sponzorske ugovore BH Telecomu, poput onog s Nogometnim savezom BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.