Možete li riješiti misterij UVB-76?

Ako posjedujete kratkovalni radio prijemnik s dobrom antenom i postavite ga na frekvenciju od 4625 kHz, postoji mogućnost da ćete čuti zujanje koje se ponavlja svake sekunde, a ako budete uporni, povremeno ćete čuti i glas koji s ruskim akcentom izgovara U-V-B-7-6, a potom seriju kodiranih riječi i brojeva, nakon čega nastavlja s daljim zujanjem.

Mada neki tvrde da su poznate prijašnja i nova lokacija ruske radio postaje koju nazivaju “zujač” (The Buzzer), koji emitira ovo zujanje duže od 40 godina, nikome nije jasno koja je namjena tog zujanja i povremenih kodiranih poruka koje se ne ponavljaju u nekim određenim intervalima te čiji sadržaj također nije uvijek isti.

Obzirom da Rusi nisu nikad izdali službeno priopćenje o ovom fenomenu radio komunikacije, mnogi ljubitelji teorija zavjera, posebice iz američkih krugova, o tome su iznosili brojne teorije.

Po nekima od njih radi se o vojnom obavještajnom sustavu koji služi za komunikaciju s ruskim špijunima u zapadnim zemljama, druge teorije govore o znanstvenom istraživanju ionosfere, a treći vjeruju da se radi o takozvanom “prekidaču mrtvog čovjeka” (dead Man’s Switch), odnosno sustavu koji je dizajniran da u slučaju nuklearnog napada na Rusiju i onesposobljavanja svih drugih sustava kojima upravljaju ljudski operateri, automatski pokreće kontranapad i šalje projektile na predefinirane ciljeve na zapadu.

Osim tih teorija, postoje i neke manje vjerojatne, u kojima se govori da se radi o mamcu za navođenje NLO-a ili uređaju za kontrolu uma pomoću kojeg Rusi mogu upravljati tuđim umovima.

Što se poruka tiče, jedna od posebno zanimljivih je ona koja je emitirana 18. ožujka 2014., manje od 24 sata od kako je Krim izglasao pridruživanje Ruskoj Federaciji, u kojoj je glas izgovorio: “T-E-R-R-A-K-O-T-A. Mihail Dimitrij Ženja Boris MDZhB (pozivni znak postaje). Mihail Dimitrij Ženja Boris. 81 26 T-E-R-R-A-K-O-T-A”.

(Vidi.hr)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.